Δύσκολες ώρες για τη μοναρχία στο Βέλγιο

Δύσκολες ώρες για τη μοναρχία στο Βέλγιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη πρόκληση της βασιλείας του βρίσκεται ο μονάρχης του Βελγίου, Αλβέρτος ΙΙ, καθώς η ασυνεννοησία μεταξύ των ολλανδόφωνων και των γαλλόφωνων υπηκόων του απειλεί τον ίδιο το θεσμό της μοναρχίας.

Ενενήντα έξι ημέρες μετά τη διενέργεια εκλογών, το Βέλγιο συνεχίζει να μη διαθέτει κυβέρνηση. Η φλαμανδική (ολλανδόφωνη) κοινότητα, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 60% του πληθυσμού της χώρας, ψήφισε την 10η Ιουνίου υπέρ κομμάτων που υποσχέθηκαν ριζική μεταρρύθμιση του ομοσπονδιακού συστήματος, που θα έδινε στις περιοχές τους τον απόλυτο έλεγχο της οικονομίας και της φορολογικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι οι γαλλόφωνοι Βαλλόνοι στο Νότο της χώρας παραμένουν υπέρμαχοι του ομοσπονδιακού συστήματος, χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμοι να προβούν σε θυσίες για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Βελγίου.

Η διαίρεση της χώρας, που αποτελούσε κάποτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, βρίσκεται σήμερα προ των πυλών. Παρά το ατύχημα, που είχε ο βασιλέας Αλβέρτος στα τέλη Ιουνίου, ο μονάρχης καταβάλλει άοκνες προσπάθειες γεφύρωσης των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων, με συναντήσεις στο βασιλικό ανάκτορο του Μπελβεντέρε με στελέχη όλων των κομμάτων (εξαιρουμένων εκείνων της ακροδεξιάς).

Οι συμβιβαστικές απόπειρες του βασιλέα Αλβέρτου τον οδήγησαν να προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον ολλανδόφωνο μετριοπαθή Χριστιανοδημοκράτη Χέρμαν Βαν Ρόμπι, ο οποίος αναμένεται να δώσει την απάντησή του μέσα στην εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του γαλλόφωνου κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR), Ντιντιέ Ρέιντερς, απηύθυνε νέα έκκληση στους γαλλόφωνους κομματικούς σχηματισμούς, ώστε να ομονοήσουν με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Ρέιντερς εκτιμά ότι ήλθε η στιγμή για το σχηματισμό ξεχωριστής τοπικής κυβέρνησης από τους γαλλόφωνους, με αφορμή τις τοπικές εκλογές του 2009, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα για ριζική μεταρρύθμιση και απλοποίηση των θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης στις γαλλόφωνες περιοχές.

Οι αποσχιστικές τάσεις προκαλούν, όμως, τριγμούς και στο ολλανδόφωνο στρατόπεδο, με την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας της Φλάνδρας να ζητά την παραίτηση του γενικού γραμματέα Οικονομίας (άτυπος υπουργός), Ρούντι Αρνού, εξαιτίας άρθρου που έγραψε σε τοπική εφημερίδα. Ο κ. Αρνού έγραψε πρόσφατα κατά της απόσχισης της Φλάνδρας, ενώ κατά το παρελθόν, ο Ρούντι Αρνού προκάλεσε τη μήνιν των συμπατριωτών του -αλλά και της πολιτικής του προϊσταμένης, υπουργού Οικονομίας Φιέντε Μέρμαν- υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της ολλανδόφωνης Φλάνδρας δεν επιτρέπει την απόσχισή της από το ομόσπονδο βασίλειο του Βελγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή