Ρήξη με τη Δύση βλέπει η Σερβία

Ρήξη με τη Δύση βλέπει η Σερβία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σέρβοι πολιτικοί, ακόμη και φιλοδυτικοί, ανησυχούν ότι μια αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής σερβικής απομόνωσης και εχθρότητας προς τη Δύση, με την Ευρώπη να ασκεί ελάχιστη επιρροή στην περιοχή. Αφότου τελείωσε ο πόλεμος το 1999, η Ευρώπη προσπαθεί να ενσωματώσει τη Σερβία στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως περιφερειακή δύναμη, η Σερβία περίμενε ότι θα είναι εύκολος ο δρόμος της προς την Ευρώπη, ειδικά αφότου πολλοί από τους γείτονες της εντάχθηκαν σ’ αυτή.

Ωστόσο, η Ευρώπη απαιτεί επιπλέον από τους Σέβους, να κάνουν μια καινούργια αρχή και να συλλάβουν σημαντικούς υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, οι οποίοι καταζητούνται από το δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη. Η Σερβία έχει συνεργαστεί με το δικαστήριο μόνο κατά περίσταση.

Οι δυτικές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να επιλύσουν το μέλλον του Κοσόβου, να σταθεροποιήσουν την επαρχία και να ηρεμήσουν τους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν το 90% του πληθυσμού και θέλουν ανεξαρτησία. Οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει ανοιχτά για αναγνώριση και πιέζουν τους Ευρωπαίους να κάνουν το ίδιο.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έχουν παγιδευτεί, καθώς πίεσαν για μια συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία μποϊκοτάρισε η Ρωσία. Αυτό αφήνει την Ευρώπη διηρημένη, τη στιγμή ακριβώς που προσπαθεί να επιδείξει ισχυρή εξωτερική πολιτική.

Ανώτερα στελέχη του φιλοδυτικού Δημοκρατικού Κόμματος -περιλαμβανομένου του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς και του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Τζέρεμιτς- έχουν διαβεβαιώσει τους Δυτικούς συμμάχους ότι η Σερβία θα συνεχίσει τις προσπάθειες ένταξής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το Κόσοβο.

Ωστόσο, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια διάρρηξη των σχέσεων με τη Δύση, καθώς αξιωματούχοι, οι οποίοι συνδέονται στενά με τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα υποστηρίζουν μια στενότερη σχέση με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, συντηρητικοί από τον κύκλο του Κοστούνιτσα αμφισβητούν την αξία των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Δύο ανώτεροι κυβερνητικοί υπουργοί κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να κάνει κράτος το Κόσοβο για τους δικούς του λόγους.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιμένουν ότι είναι δυνατός ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ομολογούν ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Σερβίας βρίσκονται με τη Δύση. Ωστόσο, όσο πλησιάζει η ώρα της απόφασης για το Κόσοβο, περιφερειακοί αναλυτές διατείνονται ότι οι εθνικιστές, που κυριαρχούν στο σερβικό Κοινοβούλιο ελέγχουν τα πράγματα στη Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή