Νέο νομοσχέδιο για μετανάστευση από τον Σαρκοζί

Νέο νομοσχέδιο για μετανάστευση από τον Σαρκοζί

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της προεδρίας Σαρκοζί θα κριθεί αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση εγκαινιάζει τη διαδικασία επεξεργασίας του νέου σχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική, δύο χρόνια, σχεδόν, μετά την έξαρση των βιαιοτήτων στα προάστια του Παρισιού. Με την ελπίδα ότι θα διορθώσει τη δυσμενή εικόνα της πολιτικής Σαρκοζί στο υπουργείο Εσωτερικών το 2005 και ότι θα καλύψει τα κενά της γαλλικής κοινωνίας που εμποδίζουν την ενσωμάτωση των μεταναστών, η υπουργός Αστικών Υποθέσεων, Φαντελά Αμαρά, αλγερινής καταγωγής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων γυναικών, ηγείται της προσπάθειας.

Αρχίζοντας από αυτή την εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έως και εκατό συναντήσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία με αντικείμενο «το πρόβλημα των προαστίων», στο πλαίσιο μιας κοινωνικής εκστρατείας που αναμένεται να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο, με την παρουσίαση του τελικού σχεδίου της μεταναστευτικής πολιτικής από τον ίδιο τον Σαρκοζί.

Βασικοί στόχοι είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων, προβλήματα που κατά την κ. Αμαρά χρειάζονται αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης. Το πρόγραμμα της τελευταίας εστιάζει την προσοχή στη δραστηριοποίηση της νεολαίας των μεταναστών, συγκεκριμένα στην παροχή κινήτρων ώστε οι γόνοι των οικογενειών αλλοδαπών «να μην περιφέρονται άσκοπα και να μην πλήττουν»…

«Θα σας μιλήσω ευθέως», δήλωσε η Φαντελά Αμαρά, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου. «Πρέπει πάση θυσία να δράσουμε ώστε οι νέοι άνθρωποι στα προάστια να βρουν απασχόληση. Δεν μπορούμε να τους έχουμε να περιφέρονται έτσι και να πλήττουν»… Για τον Νικολά Σαρκοζί, σημειώνουν οι αναλυτές, η επίτευξη μιας θετικής αλλαγής στα προάστια αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Υστερα από τρεις εβδομάδες ταραχών, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2005, που κατέστησαν το μεταναστευτικό «αχίλλειο πτέρνα» του επίδοξου τότε διαδόχου του Ζακ Σιράκ, ο Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε προεκλογικώς να εκπονήσει ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για τα προάστια.

«Οι κάτοικοι των προαστίων περιμένουν κάτι ουσιαστικό, περιμένουν ένα παράθυρο, λίγο οξυγόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρίμ Ζεριμπί, πρόεδρος του φόρουμ των αντιπροσώπων των περιοχών αυτών. «Η ανεργία ειναι τρεις φορές υψηλότερη στα προάστια», συμπλήρωσε ο κ. Ζεριμπί, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει στον Σαρκοζί σχέδιο 30 σημείων με προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των μεταναστών. Στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, η Φαντελά Αμαρά καλεί με τη σειρά της τους νέους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την πόλη και στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έλαβε τουλάχιστον 10.000 απαντήσεις. Πέρα από τη θετική ανταπόκριση του κοινού, ωστόσο, η κ. Αμαρά έλαβε και διαμαρτυρίες για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, καθώς η οργάνωση «Σταματήστε το Πυρ», που δημιουργήθηκε μετά τις ταραχές του 2005, θεώρησε τα περί πλήξης και άσκοπης περιπλάνησης προσβλητικά. «Δεν μας αρέσουν αυτού του είδους οι ετικέτες», εξήγησε ο Μαχντί Μιγκαντέρν, εκπρόσωπος της εν λόγω ομάδας, που αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της πολιτικής του υπουργείου Αστικών Υποθέσεων. Ο εθνικός διάλογος, θυμίζουμε, εγκαινιάζεται εν μέσω νέου κύματος βιαιοτήτων, που ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές των προαστίων πριν από λίγες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή