Ο ανιχνευτής ψεύδους χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο

Ο ανιχνευτής ψεύδους χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει μηχανές για να διαβάσει το μυαλό των άλλων, ριζωμένη επί αιώνες στο ανθρώπινο υποσυνείδητο, δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη, όσο στη σημερινή εποχή. Τον επόμενο χρόνο η βρετανική κυβέρνηση θα υποχρεώνει τους ύποπτους για παιδεραστία, σε τρεις περιοχές της χώρας, να περνούν από τη διαδικασία του ανιχνευτού ψεύδους.

Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη την εν λόγω δοκιμασία για να εκθέσουν πελάτες που παρουσιάζουν ψευδείς διεκδικήσεις. Στην Αμερική, χώρα παραδοσιακά πιο κοντά στη συγκεκριμένη τεχνολογία από ό,τι η Ευρώπη, υπάρχει στο Πεντάγωνο ένα τμήμα -το οποίο ονομάζεται Ακαδημία Αμυνας για την Αξιοπιστία- του οποίου η δράση είναι ακριβώς αυτή: ο εντοπισμός της απάτης.

Επίσης στις ΗΠΑ, μια πιο ελαφρά εκδοχή του ανιχνευτού ψεύδους είναι μια μηχανή που αποκαλείται Love Detector, και η οποία αναλύοντας τη φωνή των ανθρώπων μπορεί να αποφανθεί αν ο συνομιλητής σας στο τηλέφωνο τρέφει ερωτικά αισθήματα για σας. Στην Κολομβία, το τηλεπαιχνίδι με τίτλο «Τίποτε εκτός της αλήθειας», προσφέρει 25.000 ευρώ στον παίκτη που μπορεί να απαντήσει ειλικρινώς σε 21 ερωτήσεις ενώ είναι συνδεδεμένος με έναν ανιχνευτή ψεύδους όπως αυτούς που βλέπουμε στις ταινίες, ένα μηχάνημα που μετρά τον σφυγμό, την πίεση του αίματος και τον ιδρώτα στα χέρια – συνήθεις ενδείξεις ότι κάποιος ψεύδεται. Το παιχνίδι γνωρίζει τέτοια επιτυχία που ετοιμάζεται ήδη η αμερικανική εκδοχή του, ενώ στη Βρετανία θα προβληθεί σύντομα από το δίκτυο Sky.

Ηδη από το 1000 π.Χ. στην Κίνα ανάγκαζαν όσους θεωρούσαν ψεύτες να μασήσουν σπόρους ρυζιού και να τους φτύσουν. Αν οι σπόροι ήταν υγροί -και το στόμα του ανθρώπου στεγνό- ο ύποπτος ήταν βέβαιο ότι ψευδόταν.

Η ιδέα ότι το ψεύδος ακολουθείτο από σωματική δραστηριότητα είναι παμπάλαια και ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα οι επιστήμονες την υπολόγιζαν με μηχανές. Στη δεκαετία του 1920, η αστυνομία του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια δημιούργησε τον σύγχρονο ανιχνευτή ψεύδους. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το 25% των αμερικανικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν ανιχνευτές ψεύδους στους εργαζόμενους τους, όμως η διαδικασία απαγορεύτηκε με νόμο το 1988. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλές έρευνες επισημαίνουν πως οι ανιχνευτές ψεύδους δεν είναι αξιόπιστοι, η εν λόγω τεχνολογία δεν φαίνεται να χάνει έδαφος. Στη Βρετανία φαίνεται ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προθυμία του Εργατικού κόμματος να χρησιμοποιήσει την εν λόγω τεχνολογία για τον εντοπισμό εγκληματιών.

Ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ ήταν υπουργός Εσωτερικών όταν χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ανιχνευτές ψεύδους σε υπόπτους για παιδεραστία. Το 2005, ο Μπλάνκετ ήταν επίσης υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Μπλερ, όταν το υπουργείο του ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ανιχνευτές ψεύδους με στόχο να καταπολεμήσει την απάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή