Προς αναθεώρηση ειδικών συντάξεων τάχιστα στη Γαλλία

Προς αναθεώρηση ειδικών συντάξεων τάχιστα στη Γαλλία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Χωρίς καθυστερήσεις θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων η γαλλική κυβέρνηση, αρχίζοντας από σήμερα τις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα. Αυτό τόνισε σε ομιλία του στη γαλλική Γερουσία ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Την ίδια στιγμή, ο στενός του φίλος και υπουργός Εθνικής Ταυτότητας και Μετανάστευσης, Μπρις Ορτεφέ, παρουσίασε στην Εθνοσυνέλευση το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. «Θα μεταρρυθμίσουμε τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα, με σκοπό να εναρμονιστούν με τα υπόλοιπα συνταξιοδοτικά συστήματα του γαλλικού δημοσίου. Είναι πρωτίστως ζήτημα δικαιοσύνης».

Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να προβούμε σε τρίτη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς να συμπεριλάβουμε τα ειδικά καθεστώτα», υπονοώντας ότι στις δυο προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, το 1993 και το 1995, οι τότε κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει να αγγίξουν τα συγκεκριμένα καθεστώτα φοβούμενες την κοινωνική αντίδραση. Σημειωτέον ότι τα ειδικά καθεστώτα αφορούν στα προνόμια συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων στον γαλλικό δημόσιο τομέα που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης συχνά πριν από το 60ό έτος της ηλικίας τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, στις κρατικές ενεργειακές επιχειρήσεις EDF και GDF αλλά και οι εργαζόμενοι στην Comedie Francaise και στην Οπερα του Παρισιού. Επιπλέον οι ναυτικοί και οι ανθρακωρύχοι έχουν επίσης ειδικό καθεστώς συντάξεων.

Ο συνολικός αριθμός όσων απολαμβάνουν τα συγκεκριμένα προνόμια ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύριο Γάλλους. Ο υπουργός Εργασίας, Ξαβιέ Μπερτράν, θα συναντηθεί από σήμερα και για δύο εβδομάδες, με τους εκπροσώπους των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, των CGT και CFDT, τα οποία έχουν ζητήσει διαπραγματεύσεις με την κεντροδεξιά κυβέρνηση ανά τομέα και τα οποία απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν προηγηθεί σοβαρός διάλογος.

Ωστόσο, παρά τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, τα δύο τρίτα των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, στηρίζουν την «τολμηρή» πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πέραν του συνταξιοδοτικού, ο Σαρκοζί επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του για μια πιο ευέλικτη εκδοχή του 35ώρου εργασίας, πρωτοβουλία την οποία θεωρεί απαραίτητη.

Τεστ σε γαλλικά, DΝΑ

Οσον αφορά το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Ορτεφέ στην Εθνοσυνέλευση, αυτό θα υποχρεώνει όσους ξένους άνω των 26 ετών θέλουν να ζήσουν στη Γαλλία μαζί με άλλους συγγενείς τους, θα περνούν από δοκιμασίες αναφορικά με τη γνώση τους της γαλλικής γλώσσας και των αξιών της γαλλικής δημοκρατίας. Οσο για την περιώνυμη πρόταση για να περνούν δοκιμασία DΝΑ οι μετανάστες που θέλουν να επισκεφθούν συγγενείς τους στη Γαλλία, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τους δεσμούς αίματος, ο Ορτεφέ τόνισε ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά.

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πρώην προεδρική υποψήφια, χαρακτήρισε σεξιστικές τις εναντίον της επιθέσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, και παρέπεμψε στη φράση της Καινής Διαθήκης: «Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή