ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι μισοί Φλαμανδοί θέλουν διάλυση του Βελγίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η πλειοψηφία των Φλαμανδών του Βελγίου θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα η χώρα θα διαλυθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η βελγική εφημερίδα Het Laatste Nieuws. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ένας στους δυο Φλαμανδούς, ή το 46,1% θέλουν να διαλυθεί το Βέλγιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτονομιστές στην περιοχή κερδίζουν έδαφος, όσο υφίσταται το πολιτικό αδιέξοδο. Εχουν περάσει 100 ημέρες από τις εκλογές στο Βέλγιο, αλλά οι δυο κοινότητες της χώρας δεν έχουν συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, επειδή διαφωνούν ως προς το εύρος των εξουσιών της. Οι πολιτικές ηγεσίες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα ότι θα βρουν μια συμβιβαστική λύση, ικανοποιητική και για τις δυο πλευρές.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ο Κασιάνοφ προηγείται

ΜΟΣΧΑ. Ενας πρώην πρωθυπουργός, ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, προηγείται στις προκριματικές εκλογές, που διεξάγονται από τον κομματικό συνασπισμό του μεγάλου σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ «Η Αλλη Ρωσία», με στόχο την επιλογή υποψηφίου για τη ρωσική προεδρία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Κασιάνοφ εξασφάλισε 488 ψήφους -44 περισσότερες από εκείνες του Κασπάροφ- από τους αντιπροσώπους 30 ρωσικών περιοχών. Ενας πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, ο Βίκτορ Γκερασένκο κατέλαβε την τρίτη θέση με μόλις 105 ψήφους. Ο Κασιάνοφ διετέλεσε πρωθυπουργός κατά την πρώτη θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν αντικατασταθεί το 2004. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε αντίπαλο του Ρώσου προέδρου, αλλά έχει μικρή λαϊκή αποδοχή, εν μέρει και λόγω των αρνητικών αναφορών των κρατικών ΜΜΕ προς το πρόσωπό του.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ

Επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Γαλλία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πλήρους επανένταξής της στο ΝΑΤΟ, προφανώς με την ελπίδα της ενίσχυσης των στρατιωτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη, εκτιμούν ειδικοί επί του θέματος. Ο πρόεδρος Σαρκοζί φαίνεται να συνδέει την ανάπτυξη του αμυντικού βραχίονα της Ε.Ε., με την πλήρη επανένταξη της Γαλλίας στις στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας. Είκοσι ένα από τα 26 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της Ε.Ε. και «πολλά απ’ αυτά δεν θέλουν αντιπαλότητα, εξ ου και η επιθυμία του Σαρκοζί να ανατρέψει την κατάσταση», παρατήρησε ο Ιβ Μπουαγέ του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών. Η συζήτηση, μετά από 41 χρόνια, αφότου ο Γάλλος ηγέτης Σαρλ Ντε Γκολ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, μόλις έχει αρχίσει και θα χρειαστεί να δημοσιευτεί, περί τα τέλη Μαρτίου, μια έκθεση για τη στρατηγική άμυνα, που έχει ζητήσει ο κ. Σαρκοζί, πριν υπάρξει συνέχεια.

«ΔΙΑΤΑΓΗ» ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Οχι γιορτές για το Ραμαζάνι

ΚΑΪΡΟ. Τις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για το Ραμαζάνι απαγόρευσαν χθες οι αιγυπτιακές αρχές στο πλαίσιο εκστρατείας κατά του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κινήματος. Την απαγόρευση κατήγγειλε ο υπ’ αριθμόν δύο ηγέτης της οργάνωσης, ο οποίος ανέφερε ότι οι αρχές άσκησαν πιέσεις στη διοίκηση του ξενοδοχείου, όπου επρόκειτο να φιλοξενηθεί το ιφτάρ, το γεύμα, που σημαίνει τον τερματισμό της ολοήμερης νηστείας στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δωρεάν πρόσβαση στη ΝΥΤ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δωρεάν θα είναι πλέον η πρόσβαση στις περισσότερες υπηρεσίες της ιστοσελίδας των New York Times καθώς θα καταργηθεί η υπηρεσία «Times Select» για τη χρήση της οποίας οι συνδρομητές κατέβαλαν 7.95 δολάρια μηνιαίως εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση στα άρθρα επωνύμων αρθρογράφων όπως ο Τόμας Φρίντμαν και η Μορίν Ντάουντ. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της υπηρεσίας, η εφημερίδα αποφάσισε την κατάργησή της στοχεύοντας στην προσέλκυση του αναγνωστικού κοινού και την αύξηση των κερδών από διαφημίσεις. Η αναζήτηση νέων τρόπων αύξησης των κερδών μέσω ίντερνετ είναι κομβικής σημασίας για τους ΝΥΤ.

ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΑΝΤΑΡ

Αμερικανοί σε ρωσική βάση

ΓΚΑΜΠΑΛΑ, Αζερμπαϊτζάν. Αντιπροσωπεία Αμερικανών στρατιωτικών επισκέφθηκε χθες τη ρωσική βάση ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της Γκαμπάλα, στην οποία η Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να εγκατασταθεί το αντιβαλλιστικό σύστημα της Ουάσιγκτον. Οπως αναμενόταν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αφού περιηγήθηκαν στη βάση αναχώρησαν λέγοντας ότι την άποψη τους για την καταλληλότητα (ή όχι) της βάσης θα την ανακοινώσουν στην Αμερικανορωσική συνάντηση στις 10 Οκτωβρίου στη Μόσχα. Ο Αμερικανός αντιστράτηγος Πάτρικ Ο’Ρέϊλι δήλωσε ότι το Πεντάγωνο επιθυμεί τη συνεργασία με τη Μόσχα σε ζητήματα πυραυλικής άμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή