Προφυλακίστηκε ο Νουόν Τσέα, στέλεχος των Ερυθρών Χμερ

Προφυλακίστηκε ο Νουόν Τσέα, στέλεχος των Ερυθρών Χμερ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ. Κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και εγκλήματα πολέμου, απήγγειλε χθες η εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου της Καμπότζης κατά του Νουόν Τσέα, του πλέον υψηλόβαθμου στελέχους των Ερυθρών Χμερ, που βρίσκεται ακόμη εν ζωή.

Αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν χθες τον Νουόν Τσέα, γνωστό και με το προσωνύμιο «Αδελφός υπ’ Αριθμόν Δύο» τις ημέρες της κυριαρχίας των Κόκκινων Χμερ, στη βορειοδυτική Καμπότζη, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και τον μετέφεραν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα. Εκεί, η εισαγγελία έκρινε προφυλακιστέο τον 82χρονο Νουόν, που αρνείται επίμονα την ενοχή του.

Ο Νουόν Τσέα δεν ανήκε στην ομάδα των Καμποτζιανών φοιτητών στο Παρίσι, που ανέδειξε τον ηγέτη των Ερυθρών Χμερ, Πολ Ποτ, αλλά και άλλα ανώτατα στελέχη του καθεστώτος τους, όπως τους Ιένγκ Σαρί, Χου Γιόν και Κιέ Σαμπάν. Γιος εύπορης οικογένειας μικρών γαιοκτημόνων, σπούδασε Νομικά στην Ταϊλάνδη και προσχώρησε στο κίνημα των Ερυθρών Χμερ στα μέσα της δεκαετίας του 1950, προτού αναδειχθεί λίγα χρόνια αργότερα ως επικεφαλής του «ιδεολογικού» της παράνομης τότε οργάνωσης.

Δεξί χέρι του Πολ Ποτ

Ο Νουόν Τσέα υπήρξε δεξί χέρι του Πολ Ποτ, ενώ περίοπτη θέση στο κατηγορητήριο εξασφαλίζει η διαταγή του Νουόν, δύο ημέρες πριν από την πτώση της Πνομ Πενχ στα χέρια του βιετναμέζικου στρατού στις 5 Ιανουαρίου 1979, για θανάτωση όλων των κρατουμένων στη διαβόητη φυλακή Τουόλ Σλενγκ της πρωτεύουσας.

Το αποτρόπαιο έργο ανέλαβε ο εκτελεστής του καθεστώτος, Ντουχ, που θα δικασθεί και αυτός από το Ειδικό Δικαστήριο. Μόλις επτά άνθρωποι -που πρόκειται να καταθέσουν στις δίκες των Ερυθρών Χμερ- επέζησαν από τη σφαγή. Το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ, που υποστηρίχθηκε από την Ουάσιγκτον ως αντίβαρο στο κομμουνιστικό ενωμένο Βιετνάμ, θεωρείται υπεύθυνο για γενοκτονία, που οδήγησε στο θάνατο πάνω από 1,7 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή