Σε «ελεύθερη πτώση» η δημοτικότητα Κάμερον

Σε «ελεύθερη πτώση» η δημοτικότητα Κάμερον

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατακόρυφη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του αρχηγού των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν φέρεται να έχει ήδη ανακτήσει την εμπιστοσύνη της βρετανικής κοινής γνώμης. Σύμφωνα, μάλιστα, με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας κοινωνικών ερευνών ICM, ο κ. Κάμερον θεωρείται πλέον ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, δεδομένου ότι 45% των Βρετανών ψηφοφόρων δηλώνει «απογοητευμένο» από την πολιτική του κ. Κάμερον. Στον αντίποδα, το 55% των Βρετανών εμφανίζεται «ικανοποιημένο» από τη μέχρι στιγμής διακυβέρνηση του κ. Μπράουν, ενώ το 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε το ίδιο για τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Μέντζις Κάμπελ.

Οσον αφορά την εκλογική δύναμη των κομμάτων, οι Εργατικοί φέρονται να διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι των Συντηρητικών, γεγονός που ενδέχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Αναλυτικότερα, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Εργατικοί θα επικρατούσαν με ποσοστό 40% έναντι 32% των Συντηρητικών και 20% των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών από τότε που ο κ. Κάμερον ανέλαβε τα ηνία των τελευταίων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της κρίσης με επίκεντρο την τράπεζα Northern Rock και ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για το αντίθετο, η εξέλιξη κάθε άλλο παρά επηρέασε αρνητικά τη δημοτικότητα του κ. Μπράουν.

Αντίθετα, στη δημοσκόπηση της ICM διαφαίνεται ότι το βρετανικό εκλογικό σώμα εξακολουθεί να εμπιστεύεται τους Εργατικούς περισσότερο από τους Συντηρητικούς στα θέματα της οικονομίας.

Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία των Συντηρητικών, πάντως, υποστήριζαν χθες ότι ο κ. Κάμερον είναι ακόμα σε θέση να ανατρέψει το προβάδισμα των Εργατικών.

«Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από τις θέσεις των κομμάτων όσον αφορά τα κοινωνικά και όχι τα οικονομικά ζητήματα», τόνιζε χθες στέλεχος των Συντηρητικών. «Το καλοκαίρι, όταν ο κ. Κάμερον εμφανιζόταν διαρκώς στην τηλεόραση προκειμένου να μιλήσει για την εγκληματικότητα και τη διάλυση της οικογένειας, η διαφορά είχε μειωθεί στη μία ποσοστιαία μονάδα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Συνεπώς, ο κ. Κάμερον μπορεί να το ξανακάνει», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή