Αρωγή υπόσχεται στον Αμπάς η Ράις

Αρωγή υπόσχεται στον Αμπάς η Ράις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία της συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου για το Μεσανατολικό έδωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. «Είμαι διατεθειμένη να εργαστώ σκληρά για να διασφαλίσω ότι η συνδιάσκεψη θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της ίδρυσης δύο κρατών και είμαι πεπεισμένη ότι το ίδιο θα πράξουν τόσο ο κ. Αμπάς όσο και η ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, στο περιθώριο της χθεσινής της συνάντησης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα.

Την ίδια στιγμή και ενώ διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι υφίσταται σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για το κείμενο της διακήρυξης της συνδιάσκεψης, ο κ. Αμπάς αποκάλυψε ότι θα συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον κ. Μπους, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η πλειοψηφία των αναλυτών, πάντως, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Λευκού Οίκου ότι η συνδιάσκεψη θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. «Νομίζω ότι ο Τζορτζ Μπους προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για την επίλυση του Παλαιστινιακού περισσότερο από τους προκατόχους του, όμως η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει πραγματικά διατεθειμένη να επενδύσει στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», σχολίασε η επικεφαλής του ιδρύματος πολιτικών ερευνών Χένρι Στίμσον στην Ουάσιγκτον, Ελεν Λάιπσον.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Πίκερινγκ, υποστηρίζει ότι «Είναι λάθος να γιγαντώνουμε τη Χαμάς, υποστηρίζοντας τα αγαπημένα μας παιδιά, δηλαδή τη Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ. Ας μη λησμονούμε, επίσης, ότι οι κ. Αμπάς και Ολμερτ είναι πολιτικά αδύναμοι».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του δεξιού Λικούντ και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, προκάλεσε χθες την οργή του Ολμερτ, παραδεχόμενος δημόσια ότι η αεροπορική επιδρομή της 6ης Σεπτεμβρίου στη βορειοδυτική Συρία συνέβη. «Γνώριζα την κατάσταση εξ αρχής και ξεκαθάρισα στον κ. Ολμερτ ότι υποστηρίζω την επιχείρηση», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου. «Μετά την ολοκλήρωση της επιδρομής απέδωσα κατ’ ιδίαν εύσημα στον πρωθυπουργό», αποκάλυψε.Ασ. Πρες, Ρόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή