Γερμανία: διχάζουν μισθοί, τρομοκρατία

Γερμανία: διχάζουν μισθοί, τρομοκρατία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με σοβαρή κυβερνητική κρίση απειλείται ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία με αφορμή τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό και την ανοιχτή αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Αμύνης της Γερμανίας, Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, απαίτησε να δοθεί διά νόμου κατηγορηματική απάντηση στο ερώτημα αν οι πιλότοι των μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας της χώρας θα μπορούν, σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή, να καταρρίπτουν πολιτικά αεροσκάφη στα οποία έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία για να αποτρέψουν μια μεγάλη καταστροφή στο έδαφος. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης, γεγονός που προκάλεσε την οργή των σοσιαλδημοκρατών και της αντιπολίτευσης.

Ενδοκυβερνητικές διαφορές

Βαθιές διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη σχετική συζήτηση με τον αρμόδιο για αμυντικά θέματα των σοσιαλδημοκρατών, Αρνολντ, να προειδοποιεί μέσα στο Μπούντεσταγκ τον Γιουνγκ ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν ούτε τον κυβερνητικό συνασπισμό ούτε τους στρατιώτες». Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη δημοσιοποίηση αυτών των απόψεων εμφανίζεται, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φραντς Μίντεφερινγκ, ο οποίος κατηγόρησε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση ότι ζητήματα τρομοκρατίας πρέπει να θίγονται μόνο στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ είπε στη γερμανική Βουλή ότι το ηθικό δίλημμα αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους εάν χρειασθεί να πάρουν ποτέ μια τέτοια απόφαση. Ο Γιουνγκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι θα διέτασσε την κατάρριψη ενός αεροσκάφους με ομήρους επιβάτες εάν αυτό χρειαζόταν.

Στροφή στην ακροδεξιά

Οι ενδοκυβερνητικές έριδες φαίνεται πάντως ότι πλήττουν τον δικομματισμό και ενισχύουν τα μικρότερα, ακραία κόμματα. Ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε χθες και φέρει έναν στους οκτώ Γερμανούς ψηφοφόρους να τάσσεται υπέρ ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν νεοναζί. Εμφανίζονται δε ελάχιστες διαφοροποιήσεις στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ακροδεξιάς μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Γερμανίας, ενώ αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται ότι οι οπαδοί της ακροδεξιάς είναι όλο και περισσότερο νέοι, ειδικά χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή