Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει θρόμβους

Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει θρόμβους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικές δόσεις βιταμίνης Ε μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο των απειλητικών για τη ζωή θρόμβων αίματος σε γυναίκες, ανακοίνωσαν ερευνητές πρόσφατα. Ωστόσο επέστησαν την προσοχή στο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ βιταμίνης και πρόληψης των θρόμβων (ασθένεια γνωστή ως φλεβικός θρομβοεμβολισμός) και είπαν ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να πάψουν να παίρνουν τα συνταγογραφημένα αντιθρομβωτικά φάρμακα του αίματος.

«Τα στοιχεία έδειξαν ότι, γενικώς, γυναίκες που παίρνουν βιταμίνη Ε είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν θρόμβο αίματος», είπε σε δήλωσή της η Αμερικανική Ενωση Καρδιάς, η οποία δημοσίευσε το εύρημα στο περιοδικό Circulation (Κυκλοφορία).

«Αυτό είναι συναρπαστικό και ενδιαφέρον εύρημα, αλλά δεν πιστεύω ότι έχει αποδειχθεί» είπε ο δρ Robert Glynn της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η Αμερικανική Ενωση Καρδιάς γενικώς δεν συνιστά αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καταστάσεων, που συμπεριλαμβάνουν θρόμβους αίματος. Η μελέτη από τον Glynn και τους συνεργάτες του εξέτασε στοιχεία από 39.876 γυναίκες ηλικίας πάνω από 45 ετών που έλαβαν μέρος στη Μελέτη Υγείας των Γυναικών. Οι γυναίκες αυτές έλαβαν ή 600 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Ε φυσικής προελεύσεως ή ψευδοφάρμακο.

Συχνή ασθένεια

Το πείραμα διήρκεσε δέκα χρόνια. Οι γυναίκες λάμβαναν καθημερινά τη δόση χωρίς να γνωρίζουν εάν έπαιρναν βιταμίνη Ε ή ψευδοφάρμακο. Μέσα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο, 482 γυναίκες -213 στην ομάδα βιταμίνης Ε και 269 στην ομάδα ψευδοφαρμάκου- ανακοίνωσαν ότι είχαν φλεβικό θρομβοεμβολισμό, ο οποίος κατόπιν επιβεβαιώθηκε με ιατρικό επανέλεγχο», είπε η Ενωση Καρδιάς.

«Η μελέτη έδειξε ότι ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι συχνότερος από την καρδιακή προσβολή και σχεδόν τόσο συχνός όσο το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα άτομα δεν συνειδητοποιούν πόσο σύνηθες είναι αυτό», είπε ο Glynn.

Τέτοιοι θρόμβοι αίματος μπορούν να είναι θανατηφόροι, εάν ο θρόμβος φράξει τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες, την καρδιά ή τον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκαν επίσης να δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε δεν ήταν πολύ ωφέλιμη σε γυναίκες, οι οποίες είχαν γενετική προδιάθεση να πάθουν θρόμβους.

Πάντως, οι οδηγίες της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιάς για την πρόληψη καρδιαγγειακής πάθησης σε γυναίκες γράφουν ότι διατροφικά συμπληρώματα αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως βιταμίνης Ε, C και βήτα καροτινίου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη καρδιαγγειακής πάθησης σε γυναίκες. Μια παλαιότερη μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη με ψευδοφάρμακο απέτυχε να δείξει ωφέλεια από τη βιταμίνη Ε σε καρδιακή πάθηση, αναφέρουν οι ειδικοί. REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή