Εκλογικός πυρετός στη Βρετανία

Εκλογικός πυρετός στη Βρετανία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γκόρντον Μπράουν κατάφερε να μη πει τίποτε το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες, πράγμα που σίγουρα τον ικανοποιεί. Το γεγονός όμως έχει ως αποτέλεσμα να οργιάσουν οι φήμες αναφορικά με το ενδεχόμενο του αν προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στο συνέδριο των Εργατικών που γίνεται στο Μπόρνμουθ, βουλευτές του κόμματος και δημοσιογράφοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλον αν θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο ή αν δεν θα γίνουν καθόλου. Το ίδιο ερώτημα απασχολεί και τους Συντηρητικούς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να προγραμματίσουν και δικό τους συνέδριο και να σχεδιάσουν προεκλογική εκστρατεία.

Ο κ. Μπράουν ενέτεινε το μυστήριο με αινιγματικές φράσεις όπως «να συνεχίσουμε το έργο μας», «καθαρές επιλογές», «όταν έρθει η ώρα». Αυτές οι διατυπώσεις μπορεί να υπονοούν το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, μπορεί όμως και όχι. Ο κ. Μπράουν ωστόσο θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσει τις θέσεις του κατά την ομιλία του προς τα μέλη του Εργατικού Κόμματος. Δεν είναι απαραίτητο να δηλώσει πότε και αν σκοπεύει να πάει σε εκλογές παρότι η «αργοπορία» του ενδέχεται να του κοστίσει πολιτικά. Δεδομένης της σημερινής συγκυρίας, ο κ. Μπράουν κινδυνεύει να θεωρηθεί ως πολιτικός που έχασε μια ευκαιρία: «η χαμένη στιγμή του Γκόρντον» είναι μια φράση που έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται και μπορεί να στραφεί εναντίον του. Η ομιλία του θα είναι σημαντική γιατί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μας πει τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του. Ως ηγέτης των Εργατικών κατάφερε σε λιγότερες από 100 ημέρες να φέρει το κόμμα του σε θέση να νικήσει, σε περίπτωση εκλογών. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα. Ο κ. Μπράουν έδωσε την εντύπωση ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών. Εδωσε το πράσινο φως για σημαντικές στροφές στην πολιτική της Βρετανίας, στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, το ζήτημα του συντάγματος, ακόμη και τον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση Μπράουν είναι ακόμη μια κυβέρνηση που δεν έχει κάνει πολλά χωρίς γι’ αυτό να ευθύνεται ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα που κυβερνά, το Κοινοβούλιο είχε διακόψει για το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός όμως πρέπει να ανακοινώσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Τι σκοπεύει να κάνει με τα νοσοκομεία, το Ιράκ, τις κλιματικές αλλαγές, τη δημόσια διοίκηση;

Ο εκλογικός πυρετός είναι τόσο μεταδοτικός όσο και οι ασθένειες που πλήττουν τα ζώα της Βρετανίας. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με γνώμονα την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση δεν αποτελεί εντολή για μια κυβέρνηση. Ο κ. Μπράουν θα πρέπει να ανακοινώσει λεπτομέρειες και όχι μόνο το όραμά του, ανεξαρτήτως του αν σκοπεύει να προκηρύξει εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή