Η Αυγή ξεκινά το ταξίδι για τη Δήμητρα

Η Αυγή ξεκινά το ταξίδι για τη Δήμητρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Την Πέμπτη, μια ημέρα αργότερα από το προγραμματισμένο, αναμένεται να εκτοξευθεί το διαστημόπλοιο Dawn (αυγή) της ΝΑΣΑ με προορισμό δύο πρωτοπλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο λόγος που επιλέχθηκαν οι αστεροειδείς Δήμητρα (Ceres) και Εστία (Vesta) είναι ότι παρόλο που εξελίχθηκαν ταυτόχρονα στο πρώιμο ηλιακό μας σύστημα, τελικά σχηματίστηκαν δύο διαφορετικά ουράνια σώματα. Η Εστία είναι ένα ουράνιο σώμα με ξηρό περιβάλλον και στην επιφάνειά του διακρίνονται ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας. Κοντολογίς, θυμίζει τους βραχώδεις πλανήτες του εσώτερου ηλιακού μας συστήματος.

Αντιθέτως, η Δήμητρα που πρόσφατα «αναβαθμίστηκε» σε «πλανήτη-νάνο» έχει πρωτόγονη επιφάνεια που φέρει ίχνη ορυκτών και ενδεχομένως να διαθέτει αραιή ατμόσφαιρα. Η Δήμητρα μοιάζει με τους παγωμένους δορυφόρους που συναντάμε στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Μελετώντας αυτά τα δύο ουράνια σώματα οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να συγκρίνουν τους δύο διαφορετικούς εξελικτικούς δρόμους που ακολούθησαν ώστε από νεφέλωμα σκόνης να γίνουν όπως είναι σήμερα. Επίσης, η μελέτη τους θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία για το ηλιακό μας σύστημα στην αρχή της δημιουργίας του και πώς εξελίχθηκε στη διάρκεια των αιώνων.

Στη Γη, οι βασικοί παίκτες της διαστημικής βιομηχανίας συγκεντρώθηκαν χθες στην Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας προκειμένου να εξετάσουν το μέλλον της εξερεύνησης του Διαστήματος και τα πιθανά έσοδα που μπορούν να αποκομίσουν.

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας είναι οι μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη, η ολοκλήρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μέχρι το 2010 και η αντιμετώπιση αστεροειδών που κινούνται απειλητικά προς τη Γη.

Οι περίπου δύο χιλιάδες σύνεδροι θα συζητήσουν, βεβαίως, και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από την εκτόξευση νέων δορυφόρων και τα δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμματα που θα εκπέμπονται τα επόμενα χρόνια.

Ο κύκλος εργασιών της διαστημικής βιομηχανίας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και από 116 δισ. δολ. την περίοδο 1997-2006 αναμένεται να φτάσει στα 145 δισ. δολ. την ερχόμενη δεκαετία.

«Η εξερεύνηση της Σελήνης και πολύ περισσότερο του Αρη θα είναι διεθνής επιχείρηση», λέει ο κ. Φιλίπ Βίλεκενς, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας (IAF).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή