Αγόρασε υπολογιστή για ένα παιδί και λάβε άλλον ένα… χάρισμα

Αγόρασε υπολογιστή για ένα παιδί και λάβε άλλον ένα… χάρισμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα του One Laptop Per Child (ένας φορητός υπολογιστής για κάθε παιδί), ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο να φέρει τα αγαθά των υπολογιστών στα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου, εξελίσσεται αρκετά καλά. Χιλιάδες εργατοώρες από μηχανικούς και επιστήμονες απέδωσαν με τη δημιουργία ενός φθηνού υπολογιστή, που είναι ελαφρύς, καλοκατασκευασμένος και μπορεί να εκτελέσει πολλές εργασίες. Οι πρώτες κριτικές ήταν πολύ καλές και η μαζική παραγωγή αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο μήνα.

Παρ’ όλα αυτά οι παραγγελίες δεν είναι αρκετές. «Μάλλον υποτίμησα τη διαφορά μεταξύ της χειραψίας με αρχηγούς κρατών και της αγοράς υπολογιστών», διαπιστώνει με πικρία ο κ. Νίκολας Νεγκροπόντε, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δημιούργησε τον φθηνό υπολογιστή. Ομως, ο κ. Νεγκροπόντε, ιδρυτής και διευθυντής του Media Laboratory του ΜΙΤ, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα στη μακροπρόθεσμη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σαν ένας νέος δρόμος για την εκπαίδευση και την έκφραση των παιδιών παγκοσμίως. Σήμερα απευθύνεται στο κοινό προκειμένου να δώσει στην καμπάνια του ΧΟ Laptop, όπως ονομάζεται ο υπολογιστής, νέα ώθηση. Το νέο πρόγραμμα αγοράς ονομάζεται «Δώσε 1, Πάρε 1» και σύμφωνα με αυτό οι Αμερικανοί και οι Καναδοί θα μπορούν να αγοράζουν δύο υπολογιστές αντί για 399 δολάρια. Ο ένα υπολογιστής θα χαρίζεται σε κάποιο παιδί και ο δεύτερος θα πηγαίνει στον αγοραστή. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει από τις 12 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

Ο φορητός υπολογιστής διαθέτει οθόνη υψηλής ανάλυσης, κάμερα και τεχνολογία που επιτρέπει την ασύρματη σύνδεσή του με άλλους υπολογιστές. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι ανοιχτού πηγαίου κώδικα, δηλαδή έχει αναπτυχθεί από εθελοντές και προσφέρεται δωρεάν. «Τα πάντα στον υπολογιστή επιδέχονται αλλαγή», λέει ο κ. Γουόλτερ Μπέντερ, πρόεδρος του εγχειρήματος. «Εν μέρει διευρύνουμε την κοινότητα των χρηστών, τις ιδέες και τις συνεισφορές, κάτι πολύτιμο», προσθέτει. Το ΧΟ κατασκευάστηκε έτσι ώστε να είναι φθηνό (ελπίζεται η τιμή του να πέσει μελλοντικά στα 100 δολάρια) αλλά και ανθεκτικό, ώστε να αντέχει στο σκληρό περιβάλλον ενός αφρικανικού χωριού. Επιπλέον καταναλώνει πολύ λίγη ενέργεια (περίπου το 10% ενός συμβατικού υπολογιστή). «Ελπίζω ότι ο υπολογιστής θα πυροδοτήσει μια σειρά αλλαγών», καταλήγει ο κ. Νεγκροπόντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή