Αναζωπύρωση φονικών συγκρούσεων στο Ιράκ

Αναζωπύρωση φονικών συγκρούσεων στο Ιράκ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δέκα ημέρες σχετικής ηρεμίας στο Ιράκ, το φετινό Ραμαζάνι βάφτηκε στο αίμα με σειρά βομβιστικών ενεργειών και επιθέσεων αυτοκτονίας που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 44 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πάντα ανήσυχη σουνιτική πόλη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, το βράδυ της Δευτέρας. Οπως ανακοίνωσαν χθες οι αστυνομικές αρχές, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε σε τζαμί στο χωριό Σίφτα, δυτικά της Μπακούμπα. Προφανής στόχος της επίθεσης ήταν να τιναχτεί στον αέρα η προσπάθεια συμφιλίωσης ανάμεσα σε δύο παραστρατιωτικές οργανώσεις, τη σουνιτική «Ταξιαρχίες της Επανάστασης του 1920» και τη σιιτική «Στρατός του Μαχντί», που πρόσκειται στον ριζοσπάστη ιερωμένο Μοκτάντα αλ Σαντρ. Πυκνό πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους δράστες και τους εγκέφαλους της επίθεσης.

Ανησυχίες προκάλεσε και η επίθεση αυτοκτονίας έξω από την αστυνομική διεύθυνση της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, της Βασόρας, πρωτεύουσας του σιιτικού Νότου. Η επίθεση, που κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων, αποδόθηκε από τις τοπικές αρχές στην Αλ Κάιντα. Αλλά η κυριότερη πηγή ανησυχίας εντοπίζεται στις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων σιιτικών φατριών, ύστερα από την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την πόλη.

Δηλώσεις Ταλαμπανί

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης εναντίον της κράτησης Ιρανού επιχειρηματία, που επισκεπτόταν το ιρακινό Κουρδιστάν με πρόσκληση της τοπικής κυβέρνησης, από τον αμερικανικό στρατό. Ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί επανήλθε χθες στο επίμαχο θέμα χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη του Ιρανού Μαχμουντί Φαραντί «παράνομη, παραβίαση της κυριαρχίας και της εξουσίας της επαρχίας του Κουρδιστάν» και αξιώνοντας την απελευθέρωσή του από τους Αμερικανούς.

Το ιρακινό Κουρδιστάν υποφέρει από το κλείσιμο των συνόρων με το Ιράν που αποφάσισε η Τεχεράνη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Φαραντί. Περίπου 120 ιρανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο ιρακινό Κουρδιστάν και το διασυνοριακό εμπόριο εκτιμάται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.

Προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράκ εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση της αμερικανικής εταιρείας μισθοφόρων Blackwater. Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε χθες νομοσχέδιο με το οποίο θα τερματισθεί η δικαστική ασυλία όλων των ξένων, ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στη χώρα, απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες μισθοφόρους.

Εξ άλλου, η αμερικανική Γερουσία επρόκειτο να τοποθετηθεί χθες επί πρότασης του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζόζεφ Μπάιντεν για μετατροπή του Ιράκ σε χαλαρή ομοσπονδία τριών εθνικά ομογενών κρατιδίων – σιιτικού, σουνιτικού και κουρδικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή