Επιφυλάξεις για το αντιγριπικό εμβόλιο

Επιφυλάξεις για το αντιγριπικό εμβόλιο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη χρησιμότητα που έχει ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε άτομα τρίτης ηλικίας, αναφέρει πρόσφατη μελέτη Αμερικανών ερευνητών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, το αντιγριπικό εμβόλιο δεν συμβάλλει στη μείωση των θανάτων ατόμων που έχουν υπερβεί τα εβδομήντα χρόνια ζωής. Ωστόσο, μέχρις ότου συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία, οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν επισημαίνεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Ιnfectiοus Diseases.

Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στις ΗΠΑ παρά την αύξηση των αντιγριπικών εμβολιασμών μετά το 1980 από 15% σε 65%, οι χειμερινοί θάνατοι κατά την περίοδο 1980-1990 πολλαπλασιάστηκαν αντί να μειωθούν.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες επικαλούνται, επίσης, μελέτη Ιταλών συναδέλφων τους που διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει μείωση στα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με τη γρίπη, καίτοι οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί αυξήθηκαν από 5% σε 65%.

Η μελέτη καταδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικών ερευνών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 70 ετών με τη χρήση ψευδοφαρμάκων. Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχονται ότι η πραγματοποίηση τέτοιων μελετών αυτομάτως θα σήμαινε ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα θα έπρεπε να στερηθούν μία θεραπεία που όλοι συνιστούν και κατά συνέπεια θα ήταν ηθικώς απαράδεκτη. Γι’ αυτόν το λόγο οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιο εξειδικευμένους στόχους και να μην αρκούνται στην καταμέτρηση των θανάτων που καταγράφονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Θα πρέπει, αντιθέτως, να αξιολογούν «την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην «έκβαση κρουσμάτων που εργαστηριακά έχει αποδειχθεί ότι οφείλονται στον ιό της γρίπης».

Παρά όμως την αμφιβολία που δημιουργείται στην ποιότητα των στοιχείων που διαθέτουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι άνω των εβδομήντα ετών πρέπει να εξακολουθήσουν να εμβολιάζονται.

Ο δρ Τομ Τζέφερσον, της Cochrane Library -οργανισμού που αξιολογεί τη σχετική αποτελεσματικότητα των ιατρικών πράξεων-, στο συνοδευτικό κύριο άρθρο του περιοδικού αναφέρει ότι έχει έρθει ο καιρός να γίνει μια πραγματική έρευνα του εμβολίου με τη χρήση ψευδοφαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή