Θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο ΗΠΑ, Ε.Ε.

Θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο ΗΠΑ, Ε.Ε.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, αν η βαλκανική επαρχία κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Σερβία, αρχές Δεκεμβρίου, όταν τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, ανακοίνωσαν ανώτεροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τη Δευτέρα.

Η Ε.Ε. θα υποστηρίξει την αμερικανική στάση, παρότι θα προτιμούσε μια λύση μέσω του ΟΗΕ. Ωστόσο, όπως επισήμαναν διπλωμάτες, θα δυσκολευτεί να μιλήσει με μια φωνή και για τα 27 κράτη-μέλη. Αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα, ο Σαρκοζί είπε, σε συνέντευξή του, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ρωσική θέση. «Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη, μακροπρόθεσμα», είπε ο Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν «πρέπει να καταλάβει ότι κανείς δεν θέλει να τον ταπεινώσει». Η Ρουμανία και η Σλοβακία, που φοβούνται ότι η ουγγρική μειονότητα στις χώρες τους θα μπορούσε να ζητήσει μεγαλύτερη αυτονομία, αναμένεται ότι θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις από την Ουάσιγκτον, για να αποδεχθούν τη θέση της Ε.Ε.

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να διαρρήξουν την ενότητα. Η Ελλάδα, στενός σύμμαχος της Σερβίας, ανησυχεί ότι η γειτονική της Μακεδονία θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί, επειδή το αλβανικό στοιχείο στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ενδεχομένως θα διεκδικούσε ανεξαρτησία. Η Κύπρος, διηρημένη στον τουρκικό βορρά και τον κυπριακό νότο, φοβάται ότι το παράδειγμα του Κοσόβου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Τουρκοκύπριους.

Με τόσα πολλά να απειλούν την ενότητα της Ε.Ε., οι διπλωμάτες, αν και χωρίς μεγάλες ελπίδες, επισημαίνουν ότι πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες, αυτή την εβδομάδα, στα Ηνωμένα Εθνη, όπου συναντώνται οι ηγεσίες του Κοσόβου και της Σερβίας, για πρώτη φορά, αφότου άρχισε ο νέος γύρος συνομιλιών, τον περασμένο μήνα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι το καθεστώς του Κοσόβου δεν μπορεί να εκκρεμεί επ’ αόριστον. Από το 1999, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε σερβικούς στόχους, η επαρχία των δυο εκατομμυρίων διοικείται από τον ΟΗΕ εν είδει προτεκτοράτου. Σ’ αυτό το διάστημα έχει λάβει βοήθεια πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ εξακολουθούν να σταθμεύουν εκεί περισσότεροι από 17.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή