Πόλεμος λέξεων με τον Ιρανό πρόεδρο στο Κολούμπια

Πόλεμος λέξεων με τον Ιρανό πρόεδρο στο Κολούμπια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακήρυξε ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στο Ιράν, ούτε ένας, και πως η σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως γεγονός, αλλά ως θεωρία και γι’ αυτό είναι ανοιχτή σε αντιπαραθέσεις και περαιτέρω έρευνα. Ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, πρόεδρος του Ιράν, δημοσιοποίησε αυτές και άλλες εξοργιστικές σκέψεις στη δίωρη λεκτική αντιπαράθεση στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, παρέχοντας όπλα σε όσους είχαν αναρωτηθεί για τη σκοπιμότητα της πρόσκλησής του στην προχθεσινή διάλεξη. Ωστόσο, η εμφάνισή του απέδειξε γιατί έχει τόσους θαυμαστές στον αναπτυσσόμενο κόσμο εξαιτίας της αμφισβήτησης της δυτικής και ειδικά αμερικανικής εξουσίας.

Σε επανειλημμένες συγκρούσεις με τους οικοδεσπότες του, ο Αχμεντινετζάντ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες και χαρακτήρισε υποκριτικές τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες να αναχαιτίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. «Αν έχεις δημιουργήσει μια πέμπτη γενιά ατομικών βομβών και τις δοκιμάζεις ήδη, ποιος είσαι εσύ που θα εγείρεις ερωτήματα για τους άλλους, οι οποίοι απλά θέλουν πυρηνική ενέργεια», σχολίασε ο Αχμεντινετζάντ προσθέτοντας με νόημα: «Πιστεύω ότι οι πολιτικοί που κυνηγούν τις ατομικές βόμβες είναι πολιτικά οπισθοδρομικοί. Καθυστερημένοι».

Εντονες διαμαρτυρίες

Η ομιλία του στο Κολούμπια, την παραμονή της ομιλίας του στον ΟΗΕ, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις υπέρ της πρόσκλησης γύρω από το campus. Ηταν μία εμφάνιση τόσο προκλητική -είπε για παράδειγμα πως δεν μπορεί να αναγνωρίσει το Ισραήλ, «επειδή βασίζεται στον φυλετικό αποκλεισμό και στην κατοχή, ενώ συστηματικά απειλεί τους γείτονές του»- όσο και συγκαταβατική – αφού δήλωσε ότι ήθελε να επισκεφτεί το σημείο μηδέν «για να εκφράσει τον σεβασμό» του γι’ αυτό «το τραγικό γεγονός».

Επιπλέον, είπε ότι ακόμη κι αν το Ολοκαύτωμα συνέβη, οι Παλαιστίνιοι δεν θα έπρεπε να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό. Η βραδιά ξεκίνησε επιθετικά. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Λι Μπόλιντζερ, ο οποίος δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις λόγω της πρόσκλησης -ένας διαδηλωτής έξω από το αμφιθέατρο μοίραζε φυλλάδια με το σύνθημα «Μπόλιντζερ, κρίμα που δεν ευκαιρούσε ο Μπιν Λάντεν»-, άνοιξε την εκδήλωση με μια δεκάλεπτη φραστική επίθεση. «Κύριε πρόεδρε, παρουσιάζετε όλα τα σημάδια ενός μικρόψυχου και άγριου δικτάτορα. Είτε είστε τρομερά προκλητικός είτε απλά εντυπωσιακά αμόρφωτος», ανέφερε στην προσφώνησή του.

Ο Ιρανός πρόεδρος, καθισμένος λίγα μέτρα μακριά του πάνω στη σκηνή, είχε ένα παγωμένο χαμόγελο. Η εχθρική προς τον Ιρανό πρόεδρο πλειοψηφία, σχεδόν το 70% των ακροατών, ξέσπασε σε επευφημίες. «Στο Ιράν σεβόμαστε τους φοιτητές μας και τους επιτρέπουμε να κρίνουν μόνοι τους. Δεν κρίνουμε απαραίτητο πριν από την ομιλία να προβούμε σε μια σειρά διαμαρτυριών για να εμβολιάσουμε τους φοιτητές και το ίδρυμα», ήταν η απάντηση του Ιρανού προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή