ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Νέες κυρώσεις κατά της Μιανμάρ από τις ΗΠΑ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανίας) ανακοίνωσε χθες ο Τζορτζ Μπους, ενώ στη Γιανγκόν συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες χιλιάδων βουδιστών μοναχών με αίτημα τον εκδημοκρατισμό και την αποκατάσταση της ελευθερίας. Λίγη ώρα μετά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από το δημαρχείο της Γιανγκόν, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το αμερικανικό κοινό «έχει σοκαριστεί» από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και ότι «ο κόσμος πρέπει να συμβάλει σε μια ειρηνική αλλαγή». Οι ΗΠΑ, υπογράμμισε, θα επιβάλουν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στους ηγέτες του καθεστώτος και στους χρηματοδότες τους, όπως και ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα άτομα που ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα μέλη των οικογενειών τους.

ΙΣΩΣ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Υποχωρεί ο Κατσίνσκι για ΟΑΣΕ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η Πολωνία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε Ευρωπαίους παρατηρητές να επιβλέψουν τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών της 21ης Οκτωβρίου υπό τον όρο ότι ο ΟΑΣΕ «θα αλλάξει ύφος», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιαροσλάβ Κατσίνσκι. Την περασμένη εβδομάδα, η πολωνική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας πως η Πολωνία είναι μια ώριμη δημοκρατία και ότι ο ΟΑΣΕ τηρεί απρεπή στάση. Ωστόσο, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι δείχνει να υποχωρεί.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Ούτε χθες εξέλεξαν πρόεδρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Παρατείνεται η επικίνδυνη πολιτική παράλυση του Λιβάνου ύστερα από τη χθεσινή αναβολή της εκλογής νέου προέδρου της χώρας από το λιβανέζικο κοινοβούλιο. Την αναβολή επέβαλαν, ουσιαστικά, η φιλοσυριακή σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και οι χριστιανοί σύμμαχοί της υπό τον στρατηγό Μισέλ Αούν, οι βουλευτές των οποίων δεν προσήλθαν στο κοινοβούλιο, στερώντας από το φιλοδυτικό μπλοκ τη συνταγματικά αναγκαία απαρτία των δύο τρίτων. Η νέα συνεδρίαση για την εκλογή του απερχόμενου, φίλα προσκείμενου στη Δαμασκό, προέδρου Εμίλ Λαχούντ ορίστηκε για την 23η Οκτωβρίου.

Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Αν πάρει πρόσκληση θα το… σκεφτεί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Η συμμετοχή της Συρίας σε μια ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ θα καταστήσει ηπιότερες τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές στη Δαμασκό, προβλέποντας ωστόσο ότι η συριακή κυβέρνηση είναι απίθανο να αποσύρει τους όρους της. «Η Συρία θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της αφού λάβει την πρόσκληση», δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης της Δαμασκού, υπογραμμίζοντας ότι η διάσκεψη πρέπει να εστιαστεί στην ανάγκη «για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δηλαδή στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στην αποκατάσταση των Παλαιστινίων προσφύγων και στην επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν στη Συρία.

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Αθωώθηκε πανκ συγκρότημα

ΑΓΚΥΡΑ. Τουρκικό δικαστήριο απάλλαξε χθες τα μέλη ενός πανκ συγκροτήματος που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για προσβολή κατά των Αρχών εξ αιτίας των στίχων ενός τραγουδιού τους. Το τραγούδι αποτελεί ύμνο διαμαρτυρίας για μια εξέταση που απαιτείται για την είσοδο στα τουρκικά πανεπιστήμια και η πρόσφατη επιτυχία του λίγο έλειψε να στείλει τα επτά μέλη του συγκροτήματος «Ντέλι» στη φυλακή. Ο δικαστής Ερνταλ Ισικ απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τα περί προσβολής, ενώ Δυτικοί αναλυτές σχολίασαν ότι η απαλλαγή ανακοινώθηκε εν μέσω των προσπαθειών της Τουρκίας να χαλαρώσει τη νομοθεσία της. Παρότι έχει περάσει απαρατήρητο επί επτά ολόκληρα χρόνια, το τραγούδι απέκτησε ξαφνικά φήμη επειδή ένας έφηβος το ανακάλυψε και το προέβαλε μέσω του ΥouΤube…

ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΟΥΣΑΜΑ ΚΑΣΙΡ

Εκδοση Σουηδού από την Τσεχία

ΠΡΑΓΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τσεχίας ανακοίνωσε, χθες, ότι προχώρησε στην έκδοση ενός Σουηδού λιβανικής καταγωγής, υπόπτου για τρομοκρατία, ο οποίος παραδόθηκε τελικά στις αμερικανικές αρχές παρά τις αρχικές αντιρρήσεις. «Δεν είχαμε λόγους να αρνηθούμε την έκδοση του Ουσάμα Κασίρ», ανακοίνωσε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι η Πράγα εξασφάλισε διαβεβαιώσεις για τη δίκαιη μεταχείρισή του. Ο ύποπτος σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση θα δικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο Κασίρ, 40 ετών, συνελήφθη στην Πράγα τον Δεκέμβριο του 2005 και κατηγορείται για την εγκατάσταση στρατοπέδου στη βορειοδυτική πολιτεία του Ορεγκον, με στόχο την εκπαίδευση μουσουλμάνων που επιθυμούσαν να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν.

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ «ΜΕΣΗ ΑΓΓΛΙΑ»

Δεξιό άνοιγμα Μπράουν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Διακινδυνεύοντας την αποξένωσή του από την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, πραγματοποίησε με την ομιλία του στο συνέδριο του Μπόρνμουθ άνοιγμα στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Απευθυνόμενος σε όλες τις τάξεις και ηλικιακές ομάδες με την ομιλία του, ο Μπράουν διατύπωσε ένα μανιφέστο, ευχάριστο στα ώτα των ψηφοφόρων ενόψει των φημολογούμενων πρόωρων εκλογών. Στενοί συνεργάτες του ανέφεραν ότι ο Μπράουν θα αποφασίσει μετά το συνέδριο αν θα προκηρύξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τρία χρόνια πριν από την εκπνοή της θητείας του. Το πατριωτικό του ύφος και η δέσμευσή του να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και τον αλκοολισμό είχαν στόχο τις μεσαίες τάξεις, την επονομαζόμενη «μέση Αγγλία», παραδοσιακή ψηφοφόρο των Τόρις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή