Αποχρωσεις

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση γάμου

Ο νέος τα είχε οργανώσει όλα μια χαρά. Είχε αγοράσει το δαχτυλίδι των αρραβώνων, είχε βάλει στην τσέπη το απαραίτητο ποσόν για ένα ρομαντικό δείπνο κι ήταν έτοιμος να ζητήσει το χέρι της. Ολα εξελίχθηκαν ομαλά, μέχρι το πολυπόθητο «ναι» της κοπέλας στην πρόταση γάμου του νέου. Και τότε χάλασαν όλα. Ενας άγνωστος εμφανίστηκε από το πουθενά, σ’ εκείνη την απόμερη μεριά του πάρκου της Νέας Υόρκης, και μ’ ένα όπλο ανά χείρας απείλησε: «Τα λεφτά σας και στο έδαφος!». Ο νέος πρόφθασε να βγάλει το δαχτυλίδι των αρραβώνων από το δάχτυλο της καλής του και να το βάλει στην τσέπη του. Ο κλέφτης πήρε τα λεφτά τους, αυτά που προορίζονταν για το ρομαντικό δείπνο, ένα Ρόλεξ της κοπέλας και εξαφανίστηκε. Το ζευγάρι κατέληξε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, όπου κατήγγειλε την κλοπή και πέρασε τις επόμενες λίγες ώρες του με τους αστυνομικούς, μασουλώντας πρόχειρο φαγητό. Ενα πράγμα είναι βέβαιο, όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι: ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουν τη νύχτα που συμφώνησαν τον γάμο τους… με ή χωρίς λεφτά.

«Εκρηκτικό» δώρο

Παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βαγδάτης – Κουάλα Λουμπούρ, λόγω της καχυποψίας Μαλαισιανού διπλωμάτη. Ο τελευταίος υποχρεώθηκε να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη, επειδή αντέδρασε ως μη όφειλε. Ενα δωράκι του επιτετραμμένου του Ιράκ, επ’ αφορμή της γιορτής του Ραμαζανιού, ήταν αρκετό να αποκαλύψει τα φοβικά ανακλαστικά του Μαλαισιανού διπλωμάτη, ο οποίος νόμισε ότι επρόκειτο για σκόνη άνθρακα. Πανικόβλητος κατήγγειλε την ιρακινή κυβέρνηση και ποιος ξέρει σε ποιες φραστικές ακρότητες οδηγήθηκε, ώστε να προκαλέσει την οργίλη αντίδραση της Βαγδάτης. Οταν αντιλήφθηκε το «λάθος» του έσπευσε να εκφράσει την «ειλικρινή και βαθιά συγγνώμη» του για την από μέρους του παρανόηση των αγαθών προθέσεων της Βαγδάτης, θέλοντας να αποφύγει τα χειρότερα. Είναι κι αυτό μια ένδειξη της εκρηκτικής ατμόσφαιρας που προκαλεί ο φόβος μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Θρησκεία και περιβάλλον

Θύματα της εμπορευματοποίησης της θρησκείας τους, οι πιστοί ινδουιστές της Ινδίας μολύνουν το περιβάλλον τους χωρίς να το θέλουν. Οπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα χιλιάδες αγαλματίδια θεοτήτων, κατασκευασμένα από επικίνδυνα τοξικά χημικά, τα οποία καταλήγουν κάθε χρόνο στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως απαιτεί το ινδουιστικό τελετουργικό, απειλούν με οικολογική καταστροφή το φυσικό περιβάλλον. Παλαιότερα, όλα αυτά τα αγαλματίδια κατασκευάζονταν από λάσπη και πηλό και βάφονταν με φυτικά χρώματα, οπότε ήταν απολύτως εναρμονισμένα με το περιβάλλον και δεν αποτελούσαν κανένα κίνδυνο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλα αυτά τα αγαλματίδια κατασκευάζονται από μη ανακυκλώσιμα υλικά και τοξικά χρώματα, με δυσοίωνες συνέπειες για το υδάτινο περιβάλλον της χώρας. Τα εκατομμύρια των πιστών θέλουν απλώς να προσφέρουν το καλύτερο στους θεούς τους, ωστόσο κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την εσωτερική τους ανάγκη, για να αποκομίσουν κέρδη, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.

Αφ’ υψηλού

Οταν ο μιναρές του τζαμιού δεν είναι κατειλημμένος από τον μουεζίνη, οι κάτοικοι μιας μικρής γειτονιάς, στην Τραπεζούντα, παίρνουν τη θέση του για να επικοινωνήσουν, μέσω κινητού τηλεφώνου, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μόνο από εκεί πάνω μπορούν να εξασφαλίσουν καλό σήμα για τα κινητά τους, αφού δεν έχουν συμβατικό τηλέφωνο, δεδομένου ότι κλέφτες έκλεψαν τα τηλεφωνικά καλώδια. Οι κάτοικοι παραπονούνται ότι οι αρμόδιοι τους αγνοούν, αφού έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες αφότου εκλάπησαν τα καλώδια κι ακόμη ν’ αντικατασταθούν. Πρέπει, λέει, να γίνει επίσημος διαγωνισμός στην Αγκυρα για να αντικατασταθούν τα κλεμμένα καλώδια. Και μέχρι τότε τι, ρωτούν οι απομονωμένοι κάτοικοι, αλλά οι εκκλήσεις τους πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων. Αξίζει να σημειωθεί, όπως διαβάζουμε στην «Τουρκική Ημερησία», ότι δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι κλέβουν τα τηλεφωνικά καλώδια στην περιοχή. Εχει ξανασυμβεί, ενώ και τα κινητά δεν λαμβάνουν σήμα σε κανέναν άλλο σημείο, παρά μόνο στον μιναρέ. Ε, για τις κοντινές επικοινωνίες θα μπορούσαν απλώς να φωνάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή