Μαύροι στην Κίνα πέφτουν θύματα του ρατσισμού

Μαύροι στην Κίνα πέφτουν θύματα του ρατσισμού

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 20 μαύροι, μεταξύ των οποίων φοιτητές, τουρίστες και ο γιος ενός διπλωμάτη από χώρα της Καραϊβικής, συνελήφθησαν σε συνοικία του Πεκίνου και ξυλοκοπήθηκαν, με την κατηγορία ότι διακινούσαν ναρκωτικά. Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στο Πεκίνο αλλά και αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής, τονίζουν ότι το επεισόδιο είναι ενδεικτικό των προκαταλήψεων και του αυξανόμενου ρατσισμού εναντίον των μαύρων στην Κίνα.

Σύμφωνα με πέντε αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί ντυμένοι με μαύρες στολές, οι οποίοι κρατούσαν κλομπ απέκλεισαν περιοχή στη συνοικία Σανλιτούν του Πεκίνου, συνοικία γνωστή για τα μπαρ και τη νυχτερινή ζωή της, και περικύκλωσαν την ομάδα των μαύρων που βρίσκονταν εκεί. Πολλοί από τους μαύρους ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς. «Δεν έχω δει ποτέ τόση ωμή βία» είπε νεαρός Αμερικανός, που ήταν παρών στο επεισόδιο. «Υπήρχαν αίματα στο δρόμο. Χτυπούσαν όποιο μαύρο βρισκόταν στο δρόμο τους. Από την πλευρά της, η αστυνομία του Πεκίνου αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι ο ο 22χρονος Τζοσλίν Γουάιτμαν, γιος του πρέσβη της Γκρενάντα στην Κίνα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι αστυνομικοί άρπαξαν τον Γουάιτμαν, και τον έδειραν άγρια παρά το γεγονός ότι περαστικοί φώναζαν «Αφήστε τον! Είναι γιος διπλωμάτη!». Η εφημερίδα South China Morning Post έγραψε ότι ο νεαρός μεταφέρθηκε με διάσειση στο νοσοκομείο. Ο πατέρας του δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι εξοργισμένος επειδή ο γιος του συνελήφθη χωρίς λόγο και πρόσθεσε ότι θα διαμαρτυρηθεί εντόνως στις κινεζικές αρχές.

Η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Αφρική είχε αποτέλεσμα να μεταναστεύσουν πολλοί Αφρικανοί στην Κίνα. Πολλοί από αυτούς είναι παράνομοι και ασχολούνται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, δραστηριότητα προσοδοφόρα που όμως επισείει τη θανατική ποινή στην Κίνα. Η επιδρομή της κινεζικής αστυνομίας στο Σανλιτούν εντάσσεται στις εκκαθαρίσεις ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή