Προσοχή στα αναλγητικά που περιέχουν παρακεταμόλη

Προσοχή στα αναλγητικά που περιέχουν παρακεταμόλη

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισφαλής για την υγεία είναι η ταυτόχρονη χρήση παρακεταμόλης και καφεΐνης αναφέρουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Οπως υποστηρίζουν η συνδυαστική, ταυτόχρονη χρήση των δύο -σε μεγάλες ποσότητες- πολλαπλασιάζει την πιθανότητα ηπατικής βλάβης.

Είναι γνωστό ότι ακόμα και περιορισμένες ποσότητες παρακεταμόλης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ, όπως εξάλλου και ότι η ταυτόχρονη λήψη της με οινοπνευματώδη ποτά αυξάνει την τοξικότητα του σκευάσματος. Ομως, η πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει για πρώτη φορά την αύξηση της τοξικότητας της παρακεταμόλης όταν λαμβάνεται συνδυαστικά με καφεΐνη.

Αν και σε κάποια σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχεται παρακεταμόλη μαζί με καφεΐνη, επειδή αυτό αυξάνει την αναλγητική ικανότητα του χαπιού, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η ταυτόχρονη χρήση πρέπει να περιοριστεί και πρέπει συστηματικά να ελέγχεται η δοσολογία, ιδιαίτερα αν γίνεται ταυτόχρονη χρήση οινοπνευματωδών ποτών.

Τέλος, ο δρ. Νέλσον υπογράμμισε ότι οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα ήταν πολύ υψηλότερες από αυτές που λαμβάνει καθημερινά κάθε χρήστης.ΒΒC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή