Διαφωνίες για το Κουρδικό

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγεφύρωτες παρέμεναν μέχρι χθες το βράδυ οι διαφωνίες μεταξύ Αγκυρας και Βαγδάτης για την αντιμετώπιση της κουρδικής, αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, παρά την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσαν οι προχθεσινές συζητήσεις των υπουργών Εσωτερικών των δύο χωρών στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, το Ιράκ εξακολουθεί να προβάλλει αντιρρήσεις στην αξίωση της Τουρκίας να δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της το πράσινο φως να καταδιώκουν τους αντάρτες του ΡΚΚ εντός του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου διαθέτουν κρησφύγετα. Επιπλέον, η ιρακινή αντιπροσωπεία αρνούνταν να δεσμευθεί ότι θα εκδώσει στην Τουρκία ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, τα οποία καταζητούνται από την Ιντερπόλ. Την ύπαρξη διαφωνιών αναγνώρισε ο Ιρακινός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Σαμπάχ Ομράν, συμπλήρωσε όμως ότι γίνονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την υπέρβασή τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεζίρ Αταλάι και ο Ιρακινός ομόλογός του Τζαουάντ αλ Μπολάνι συζητούν από προχθές σχέδιο συμφωνίας ασφαλείας με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση του ΡΚΚ. Η Αγκυρα έχει κατ’ επανάληψη απειλήσει ότι θα εισβάλει στρατιωτικά στο ιρακινό Κουρδιστάν για να αντιμετωπίσει τη δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από τη Βαγδάτη. Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές έχουν καταγγείλει ότι η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τον Μασούντ Μπαρζανί, παρέχει όχι μόνο κρησφύγετα, αλλά και όπλα στο ΡΚΚ.

Την ώρα που συνεχίζονταν στην Αγκυρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, στη νοτιοανατολική Τουρκία δύο αξιωματικοί της αστυνομίας έχαναν τη ζωή τους από έκρηξη νάρκης των Κούρδων αυτονομιστών. Μια μέρα νωρίτερα, έκρηξη βόμβας έξω από αστυνομικό φυλάκιο σε άλλο σημείο της νοτιοανατολικής Τουρκίας στοίχισε τη ζωή ενός αξιωματικού, ενώ τέσσερις αντάρτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν στη διάρκεια εχθροπραξιών με τον τουρκικό στρατό.

Στο εσωτερικό, πολιτικό μέτωπο του Ιράκ, το ενδιαφέρον στράφηκε στη χθεσινή συνάντηση του θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί με τον Σουνίτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ταρέκ αλ Χασεμί. Βασικός στόχος της συνάντησης, που έγινε με πρωτοβουλία του Σουνίτη πολιτικού στην οικία του Σιστανί, στην ιερή πόλη Νατζάφ, ήταν η προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης για την επανασταθεροποίηση της κυβέρνησης Μαλικί.

«Η καρδιά μου καίγεται από τον πόνο για τα προβλήματα του Ιράκ», φέρεται να δήλωσε ο Σιίτης θρησκευτικός ηγέτης στον Χασεμί, μια μέρα μετά από ένα νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων που άφησε πίσω του 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν στην Αλ Κάιντα.

Σχέδιο τριών κρατιδίων

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η έγκριση, από την αμερικανική Γερουσία, τροπολογίας του Δημοκρατικού Τζόζεφ Μπάιντεν που προτείνει τη διαίρεση του Ιράκ σε τρία κρατίδια (σιιτικού, σουνιτικού και κουρδικού) στο πλαίσιο χαλαρής ομοσπονδίας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο χαρακτήρισε την απόφαση, η οποία ελήφθη με ψήφους 75 υπέρ έναντι 23 κατά, ως «μη δεσμευτική». Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου, ο εκπρόσωπος του οποίου, Αλί αλ Τζαρούς, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «εχθρική για τα αραβικά συμφέροντα». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, σημείωσε: «Το Ιράκ είναι ενωμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια και κατάφερε να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι είναι δυνατό να εφαρμοσθεί ένα σχέδιο διαμελισμού του Ιράκ».

Πάντως, το σχέδιο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε κύκλους της Ουάσιγκτον ως το λιγότερο κακό, παρότι είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή