ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΥΟ ΡΩΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

Φραστικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Βολές αντάλλαξαν χθες Γεωργία και Ρωσία σχετικά με ένα πρόσφατο επεισόδιο, κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο Ρώσοι αξιωματικοί στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας. Ο ένας από τους δύο νεκρούς που σκοτώθηκαν στο επεισόδιο της 20ής Σεπτεμβρίου ήταν ένας Ρώσος αντισυνταγματάρχης, κατήγγειλε από το βήμα του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι και προσέθεσε: «Αναρωτιέται κανείς τι έκανε στα δάση της Γεωργίας ένας Ρώσος αξιωματικός, που ήταν επικεφαλής μιας ομάδας ανταρτών σε τρομοκρατική αποστολή;». Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ,, Βιτάλι Τσούρκιν, υποστήριξε ότι επρόκειτο περί αναίτιας επίθεσης σε ομάδα που λάμβανε μέρος σε «αντιτρομοκρατικά γυμνάσια» κοντά στο φαράγγι Κοντόρι, όπου συχνά συγκρούονται Γεωργιανοί στρατιώτες με Αμπχάζιους αντάρτες.

ΚΑΚΟΔΙΚΙΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ

Εληξε η δίκη του Φιλ Σπέκτορ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Επειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία και έξι διαδοχικές ψηφοφορίες, οι ένορκοι στη δίκη του μουσικού παραγωγού Φιλ Σπέκτορ, που κατηγορούνταν για τη δολοφονία της ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση. «Τότε, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι ένορκοι δεν μπορούν να εκδώσουν απόφαση και αποφασίζω ότι η υπόθεση καταλήγει σε κακοδικία», δήλωσε χθες ο δικαστής Λάρι Πολ Φίντλερ του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δίνοντας τέλος στην πολύκροτη δίκη. Η υπεράσπιση του Σπέκτορ είχε υποστηρίξει ότι η Κλάρκσον είχε αυτοκτονικές τάσεις. Ο εισαγγελέας παρουσίασε γυναίκες που είχαν σχέσεις με τον Σπέκτορ και οι οποίες υποστήριξαν ότι τις είχε απειλήσει με όπλο, όπως και έναν σοφέρ που κατέθεσε ότι το μοιραίο πρωινό ο Σπέκτορ βγήκε από το σπίτι του κρατώντας ένα όπλο και λέγοντας ότι σκότωσε κάποιον.

ΜΕ ΚΡΙΤΗ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Υποψήφιος ξανά ο Μουσάραφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ο πρόεδρος του Πακιστάν και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Περβέζ Μουσάραφ, κατέθεσε χθες επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με το αν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Επιπλέον, χθες το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση περίπου 200 μελών της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες ημέρες. Η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών είναι στις 6 Οκτωβρίου, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν το δικαστήριο εμποδίσει την υποψηφιότητα Μουσάραφ, τότε ο στρατηγός ενδεχομένως να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να διαλύσει τη Βουλή.

ΟΜΗΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Δύο νέες απαγωγές στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Δύο ξένοι υπάλληλοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού απήχθησαν στο νότιο Αφγανιστάν χθες από άγνωστους απαγωγείς, αυξάνοντας περαιτέρω τον μακρύ κατάλογο των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο οποίος είναι από τις σημαντικότερες δημόσιες φωνές της ακραίας οργάνωσης, διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει πέσει στα χέρια των νατοϊκών δυνάμεων. Ο Καρί Γουσέφ Αχαμντί είναι ο πρώτος άνθρωπος που συνομιλούν συνήθως οι ξένοι δημοσιογράφοι, για να εξασφαλίσουν ένα σχόλιο των Ταλιμπάν για τη βία και τις απαγωγές στο Αφγανιστάν.

ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΙΡΑΚ

«Πρόεδρος περίθαλψης» η Χίλαρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι βασικότεροι διεκδικητές του χρίσματος των Αμερικανών Δημοκρατικών παραδέχθηκαν προχθές το βράδυ, κατά το πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ στο Νιου Χαμσάιρ, πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ πριν από το 2013. «Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς από τώρα τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα, ενώ η γερουσιαστής Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε από τώρα τι θα κληρονομήσουμε». «Δεν μπορώ να προχωρήσω σε αυτήν τη δέσμευση», είπε από την πλευρά του ο πρώην γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς. «Σκοπεύω να γίνω η πρόεδρος της περίθαλψης», διακήρυξε η Κλίντον και συμπλήρωσε ότι ως πρόεδρος θα πετύχει όσα δεν κατάφερε ως Πρώτη Κυρία το 1993, όταν επιχείρησε να εξασφαλίσει οικουμενική ιατρική κάλυψη για όλους τους πολίτες.

ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

Καμία συμφωνία για τους ομήρους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ούριμπε, δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις των μαρξιστών ανταρτών για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και την ανταλλαγή σημαντικών ομήρων με φυλακισμένους αντάρτες. Σημειωτέον ότι μεταξύ των ομήρων είναι και η Ινγκριντ Μπετανκούρ. Σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ούριμπε δήλωσε ότι παραμένει ως ενδεχόμενο η χρήση βίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι. Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κολομβιανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει να παγώσει την έκδοση στις ΗΠΑ των μελών του Επαναστατικού Στρατού της Κολομβίας. Ο Επαναστατικός Στρατός, ο οποίος αριθμεί 17.000 μέλη, ζητάει έναν ασφαλή χώρο για να ανταλλάξει 45 εξέχοντες πρόσφυγες, με 500 μέλη της οργάνωσης.

ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκτοξεύθηκε επιτυχώς η «Αυγή»

Ακρωτηριο Καναβεραλ. Με επιτυχία εκτοξεύθηκε χθες το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Dawn (Αυγή) της NASA. Στη διάρκεια της οκταετούς αποστολής του, το διαστημόπλοιο θα μελετήσει τους δύο πρωτοπλανήτες Εστία και Δήμητρα που βρίσκονται στη Ζώνη Αστεροειδών μεταξύ του Αρη και του Δία. Στόχος είναι να μελετηθεί η εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή