Στον Βελτρόνι οι κεντροαριστερές ελπίδες

Στον Βελτρόνι οι κεντροαριστερές ελπίδες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στο χαρισματικό δήμαρχο της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι εναποθέτει η ιταλική κεντροαριστερά, τις ελπίδες για την αναγέννησή της, δεδομένου ότι 15 μόλις μήνες μετά την οριακή νίκη της στις εκλογές, η δημοτικότητα της κεντροαριστερής κυβέρνησης Πρόντι βρίσκεται στο ναδίρ. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Βελτρόνι, προηγείται με 76% στην πρόθεση ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο θα προκύψει από τη συνένωση των Δημοκρατικών της Αριστεράς (DS) και της Μαργαρίτας, των δύο μεγαλύτερων αριστερών πολιτικών κόμματων, που μετέχουν και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι επικριτές της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του νέου κόμματος, η απόφαση για την οποία ελήφθη τον περασμένο Απρίλιο, υποστηρίζουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα μετατοπίσει το κέντρο βάρους ακόμη περισσότερο προς το κέντρο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Πρόντι να βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από ό,τι είναι σήμερα.

Οι προσδοκώντες όμως την αναμόρφωση της ιταλικής Κεντροαριστεράς, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η εσωκομματική διαδικασία της εκλογής προέδρου και η ανάδειξη του Βελτρόνι στην ηγεσία του νέου κόμματος, εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο 52χρονος Βελτρόνι θεωρείται κλασική περίπτωση μετεξελιγμένου αριστερού. Πνευματικό τέκνο του ιστορικού ηγέτη του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, ο Βελτρόνι θαυμάζει επίσης την οικογένεια Κένεντι. Αρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία στην κομμουνιστική νεολαία. Το 1987 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και το 1992 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας του κομμουνιστικού κόμματος, L’ Unita. Μετά τη διάσπαση του κομμουνιστικού κόμματος στους Δημοκρατικούς της Αριστεράς (DS), και την Κομμουνιστική Επανίδρυση, ο Βελτρόνι έγινε γραμματέας του DS. Ηταν εκ των εμπνευστών του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς, υπό το Ρομάνο Πρόντι που κέρδισε τις εκλογές του 1996.

Πέτυχε ως δήμαρχος

Ο Βελτρόνι εξελέγη δήμαρχος της Ρώμης για πρώτη φορά με 53% το 2001 και επανεξελέγη πανηγυρικά με το 61% των ψήφων, το 2006. Η δημαρχιακή του θητεία κρίνεται επιτυχής καθώς έλαβε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της πόλης. Στα επιτεύγματά του συγκαταλέγονται η προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Αιώνιας Πόλης, η επίλυση της διένεξης των Ρωμαίων ταξιτζήδων με το δήμο, και οι άριστες σχέσεις του δήμου με την Αγία Εδρα. Ο Βελτρόνι παραδέχεται ότι η ιταλική δημοκρατία διέρχεται δύσκολη περίοδο και ότι πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός δρόμος. Οι επικριτές όμως τού καταμαρτυρούν «θολό» ιδεολογικό στίγμα, και τον χαρακτηρίζουν ως πολιτικό με φιλελεύθερη κουλτούρα που ενώ έχει απήχηση στους έχοντες είναι επίσης φιλάνθρωπος προς τους μη έχοντες, κοντολογίς ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί ενός κόμματος που δημιουργείται καθ’ ομοίωσίν του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή