ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προς άρση απαγόρευσης της μαντίλας στην Τουρκία;

ΑΓΚΥΡΑ. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει να άρει τους συνταγματικούς περιορισμούς που υφίστανται στη χρήση της μαντίλας από τις γυναίκες της χώρας. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ισλαμικές καταβολές και ανακοίνωσε την πρόθεσή της «να λύσει το πρόβλημα της μαντίλας με τον πλέον φιλελεύθερο τρόπο», στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους, η ισλαμική μαντίλα απαγορεύεται σε δημόσιες εκδηλώσεις, στα σχολεία, αλλά και στα πανεπιστήμια της Τουρκίας.

ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΕΚΡΗΞΗ ΑΕΡΙΟΥ

Νεκροί 100 ανθρακωρύχοι

ΠΕΚΙΝΟ. Ξεπέρασαν τους εκατό οι νεκροί της έκρηξης αερίου που σημειώθηκε προχθές σε ανθρακωρυχείο της βόρειας Κίνας, σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Χθες, εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας για την ασφάλεια στα ορυχεία επέρριψε ευθύνη στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ορυχείο στην επαρχία Σανξί, όπου συνέβη το δυστύχημα. «Η διεύθυνση του ορυχείου επέτρεψε την εξόρυξη σε περιοχή για την οποία δεν τους είχε χορηγηθεί άδεια και στη συνέχεια καθυστέρησε να ενημερώσει τις κρατικές αρχές για την έκρηξη», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ενώνονται Ρωσία – Λευκορωσία;

ΜΟΣΧΑ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας, θα επισκεφθούν τη Λευκορωσία την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνένωσης των δύο κρατών. Το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τις πολιτικές ηγεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς τα δύο έθνη μοιράζονται ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Ο αυταρχικός πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, πάντως, υπήρξε σκληρός επικριτής της ρωσικής πολιτικής προς τη χώρα του. Αυτή τη φορά όμως, ο Πούτιν ίσως του προσφέρει την αντιπροεδρία στο ενιαίο κράτος που θα προκύψει από τη συνένωση, κάμπτοντας έτσι τις αντιδράσεις του. Μία πιθανή συνένωση των δύο χωρών θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ρώσο πρόεδρο, ώστε να υπερσκελίσει τους σημερινούς συνταγματικούς περιορισμούς για την ανανέωση της θητείας του.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εκρηξη σε ουκρανικό αγωγό αερίου

ΚΙΕΒΟ. Ισχυρή έκρηξη στον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου της Ουκρανίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην παροχή προς ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αγωγός χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αερίου από τη Σιβηρία προς τη Γερμανία και από εκεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω Ουκρανίας. Οι αρχές της χώρας χρησιμοποιούν εναλλακτικούς αγωγούς μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τα αίτια της έκρηξης και το εύρος της ζημιάς δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Πάντως, τραυματισμοί ή θύματα δεν υπήρξαν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΜΟΡΜΟΝΙΣΜΟ

«Εξηγήσεις» δίνει ο Ρόμνεϊ

ΤΕΞΑΣ. Ο Ρεπουμπλικανός μορμόνος υποψήφιος για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, υποσχέθηκε ότι σε ενδεχόμενη νίκη του θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του έθνους και όχι της εκκλησίας. Η ευρεία ανησυχία σχετικά με τα θρησκευτικά του πιστεύω ίσως του στοιχίσει πολιτικά. Τα δημοψηφίσματα τον δείχνουν να χάνει το προβάδισμα στα προκριματικά της Αϊόβα έναντι του Μάικ Χάκαμπι, Βαπτιστή ιερέα και πρώην κυβερνήτη του Αρκανσας. Οι μορμόνοι πιστεύουν ότι ο χριστιανισμός εξαφανίστηκε έναν αιώνα μετά τον Ιησού και αποκαταστάθηκε από τον Τζόσεφ Σμιθ, ιδρυτή του μορμονισμού, ο οποίος αναθεώρησε κεφάλαια της Βίβλου.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρόντι

ΡΩΜΗ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι κέρδισε με μικρή διαφορά ψήφο εμπιστοσύνης στην κάτω Βουλή, για σειρά μέτρων που επιτρέπουν την απέλαση μεταναστών- πολιτών της Ε.Ε., οι οποίοι θεωρούνται επικίνδυνοι γα την ασφάλεια της χώρας. Είχε προηγηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε ο Πρόντι από τη Γερουσία με 160 έναντι 158 ψήφων. Απομένει η έγκριση του πακέτου των μέτρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να συνταχθεί νόμος. Από την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Μάιο του 2006, ο Πρόντι έχει καταφύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης 24 φορές.

ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Υποπτος για το φονικό δέμα

ΠΑΡΙΣΙ. Η γαλλική αστυνομία ανακρίνει ύποπτο σχετικά με το παγιδευμένο δέμα που εξερράγη την Πέμπτη σε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο του Παρισιού. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή στην 60χρονη γραμματέα Ζακλίν Μπελμπούε και τραυμάτισε σοβαρά τον 58χρονο δικηγόρο Ολιβιέ Μπραν. Ο ύποπτος, που λέγεται ότι είναι ένας 45χρονος αρχιτέκτονας, υποτίθεται ότι είχε παρενοχλήσει πριν από 2 χρόνια δικηγόρο του γραφείου. Η αστυνομία αναζητά επίσης τη γυναίκα που παρέδωσε το παγιδευμένο δέμα στο 4ο όροφο του γραφείου το απόγευμα της Πέμπτης. Στο κτίριο στεγάζεται επίσης το δικηγορικό γραφείο που εργαζόταν παλαιότερα ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, σύμφωνα όμως με τους ερευνητές δεν πρόκειται για πολιτική επίθεση.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Παραλαμβάνει το Νομπέλ ο Γκορ

ΟΣΛΟ. Στη Νορβηγία βρίσκεται από χθες ο Αλ Γκορ με την οικογένειά του προκειμένου να παραλάβει το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε από κοινού με την ΙΡCC του ΟΗΕ για τη συμβολή του, στην ανάδειξη του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή