Ομπάμα-Κλίντον: Δεν αντέχουν οι στρατιώτες…

Ομπάμα-Κλίντον: Δεν αντέχουν οι στρατιώτες…

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, για την απόφαση του Τζορτζ Μπους να «παγώσει» την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για τις δύσκολες αποφάσεις στο διάδοχό του που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας τον Ιανουάριο του 2009.

Στη διάρκεια του σύντομου διαγγέλματός του, την Πέμπτη, ο Μπους αναφέρθηκε στην ανάγκη «αλλαγής στρατηγικής», ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Πετρέους, να σταθεροποιήσει πλήρως την κατάσταση. Ως εκ τούτου, μετά την αποχώρηση των πρώτων 20.000 στρατιωτών που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, θα ακολουθήσει περίοδος «αναμονής και επανεκτίμησης της κατάστασης». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ δεν θα μειωθεί κάτω από τους 100.000 άνδρες μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι αυτή ακριβώς ήταν και η εισήγηση του Πετρέους στην αμερικανική Γερουσία την περασμένη Τρίτη, καθώς, όπως υποστήριξε ο στρατηγός, «η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα είναι εύθραυστη και αναστρέψιμη». Ο υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι μία, μικρή έστω, αμερικανική στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να μείνει στο Ιράκ επ’ αόριστον για τις ανάγκες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Ενα χρόνο στην πρώτη γραμμή

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κόπωσης του στρατεύματος από τον πενταετή πόλεμο, ο Μπους ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου και εξής, η περίοδος που θα περνά κάθε στρατιώτης στην πρώτη γραμμή θα μειωθεί από 15 σε 12 μήνες. Η Δημοκρατική πλειοψηφία στο Κογκρέσο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και καταδίκασε τη στρατηγική που ακολουθείται ως αδιέξοδη. Η Χίλαρι Κλίντον επισήμανε ότι η υπομονή του αμερικανικού λαού έχει εξαντληθεί, ενώ ο αντίπαλός της για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι η αντοχή των στρατιωτών έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της. Τις απόψεις του Ομπάμα για το πεσμένο ηθικό και τη φυσική εξάντληση του στρατεύματος συμμερίστηκαν εμμέσως και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν υπό τις διαταγές του σκληροπυρηνικού σιίτη ιερέα, Μοκτάντα αλ Σαντρ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στις συνοικίες της Βαγδάτης, αλλά και της Βασόρας. Χάρη στην από αέρος υποστήριξη Βρετανικών και αμερικανικών ελικοπτέρων, ο τακτικός στρατός έχει καταφέρει να εισχωρήσει σε γειτονιές που αποτελούν προπύργια των ανταρτών. Παράλληλα, οι Αμερικανοί πεζοναύτες προσπαθούν να μεταβιβάσουν το κύριο βάρος των επιχειρήσεων εναντίον του Σαντρ στον ιρακινό στρατό. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατόν, αφού ο «στρατός Μεχντί» του νεαρού ιερέα, προβάλλει λυσσαλέα αντίσταση, παρά τις καθημερινές απώλειες. Τουλάχιστον 12 αντάρτες σκοτώθηκαν χθες από αμερικανικά και βρετανικά βλήματα αέρος-εδάφους.

Κράτηση φωτογράφου

Τέλος, αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του αμερικανικού στρατού να συνεχίσει την κράτηση ενός φωτογράφου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, παρά το γεγονός ότι του χορηγήθηκε αμνηστία από τις ιρακινές αρχές. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος παραμένει φυλακισμένος στο Ιράκ από το 2006, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, αλλά οι ΗΠΑ τον θεωρούν συνεργό σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή