Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά Πεκίνου

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά Πεκίνου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανάδειξη της κρίσης του Θιβέτ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον ερχόμενο Αύγουστο, γίνεται η αφορμή για να επανέλθει ο προβληματισμός αναφορικά με το αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η πολιτική είναι δύο έννοιες ασύνδετες, και αν έτσι πρέπει να παραμείνουν. Δεδομένου, ωστόσο, ότι πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ από την Κίνα, η παγκόσμια κοινότητα διαμορφώνει άποψη για τη συμμετοχή της η μη στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου και κυρίως στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

Αλλαγή στάσης

Ενδεικτική της έντασης των πιέσεων υπέρ του Θιβέτ είναι η αλλαγή της στάσης του Λευκού Οίκου. Μέχρι την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαβεβαίωνε ότι θα παραστεί στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας. Την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο, λίγο πριν από την έναρξη της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, στο Σαν Φρανσίσκο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, ερωτηθείσα σχετικώς, απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς να πω ποιο θα είναι το πρόγραμμα του προέδρου τον Αύγουστο». Ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Μπους θα πιέσει την Κίνα προς την κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιωτικώς και δημοσίως πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη των Ολυμπιακών». Αμφότεροι οι διεκδικητές του χρίσματος του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών, στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, γερουσιαστές Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπους να μποϊκοτάρει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, εξαιτίας της καταστολής του Πεκίνου στο Θιβέτ και της αδράνειας της Κίνας να ασκήσει πιέσεις στο Σουδάν να σταματήσει τη γενοκτονία στο Νταρφούρ. Επίσης η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν προξενείο στο Θιβέτ. Ψήφισμα επίσης για να σεβαστεί το Πεκίνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμενόταν να εγκρίνει και το αμερικανικό Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί.

Στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2008, την περίοδο δηλαδή της Ολυμπιάδας του Πεκίνου, δήλωσε ότι το Παρίσι θα αποφασίσει το επίπεδο της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς, σε σχέση με το αν η Κίνα θα ξαναρχίσει διάλογο με τον Δαλάι Λάμα. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης. Ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, θα παραστεί στην τελετή έναρξης, όμως θα εμφανιστεί στην τελετή λήξης. Την τελετή έναρξης θα μποϊκοτάρουν οι πρόεδροι της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, και της Εσθονίας, Τόμας Ιλβες. Εκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, ενώ το Σώμα ενέκρινε σχετικό ψήφισμα.

Μακριά από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών θα παραμείνουν ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας και ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή