Στον Λίβανο ο στρατός βγήκε στους δρόμους…

Στον Λίβανο ο στρατός βγήκε στους δρόμους…

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Διατεθειμένες να καταφύγουν ακόμα και σε χρήση βίας προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη μετά την άνευ προηγουμένου αιματοχυσία των τελευταίων ημερών εμφανίζονται οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου. Από χθες το πρωί και κατόπιν σχετικής διαταγής του αρχηγού του λιβανικού στρατού και μοναδικού ευρύτερα αποδεκτού υποψηφίου για τον κενό προεδρικό θώκο της χώρας, στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν, έχουν εντατικοποιηθεί οι περιπολίες στη Βηρυτό και στα ορεινά χωριά των Δρούζων. Υψηλόβαθμα στελέχη της φιλοδυτικής κυβέρνησης Σινιόρα αντιμετώπιζαν με καχυποψία την ξαφνική δραστηριοποίηση του στρατού και εξέφραζαν φόβους ότι πρόκειται για κινήσεις που πραγματοποιούνται με σύμφωνη γνώμη της Χεζμπολάχ με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων πριν από την άφιξη της διαμεσολαβητικής αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου.

Την ίδια στιγμή, ο σουνίτης ηγέτης της φιλοδυτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, Σάαντ Χαρίρι κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να παραδώσει τη Βηρυτό στα χέρια της Χεζμπολάχ. «Μας ζητούν να τους παραδώσουμε τον έλεγχο της πρωτεύουσας και να υψώσουμε λευκές σημαίες, αλλά αυτό είναι αδύνατο», ισχυρίστηκε ο κ. Χαρίρι με διάγγελμα που μεταδόθηκε από το ελεγχόμενο από τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, «Future TV». Υπενθυμίζεται ότι ο τηλεοπτικός σταθμός τέθηκε εκτός λειτουργίας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν το σύμπλεγμα κτιρίων στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του δέχτηκαν επίθεση από τη Χεζμπολάχ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, επικρατούσε ηρεμία τόσο στη Βηρυτό, όσο και στις άλλες περιοχές της χώρας που τις προηγούμενες ημέρες μετατράπηκαν σε πεδία αιματηρών συγκρούσεων. Παράλληλα, ξένοι παρατηρητές ανέφεραν ότι η παρουσία του στρατού είναι έντονη στη Βηρυτό και στα χωριά των Δρούζων στο όρος Τσουφ. Παρά ταύτα, κύκλοι προσκείμενοι στον ηγέτη των Δρούζων, Γουαλίντ Τζουμπλάτ, υποστήριζαν ότι η παρουσία του στρατού είναι «ξεκάθαρα διακοσμητική» και εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο στρατηγός Σουλεϊμάν είναι πραγματικά πρόθυμος να συγκρουστεί με τη Χεζμπολάχ σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε χθες το Ιράν για ανάμειξη στα εσωτερικά του Λιβάνου και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι η στήριξη των «πραξικοπηματιών» της Χεζμπολάχ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου. Απαντώντας, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, υποστήριξε ότι η χώρα του είναι η μοναδική που δεν έχει αναμειχθεί στα εσωτερικά του Λιβάνου.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες ότι ο Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί την Κυριακή στην Αίγυπτο με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή