Κύμα ξυλοδαρμών και συλλήψεων

Κύμα ξυλοδαρμών και συλλήψεων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τερατώδη αύξηση» των κρουσμάτων βίας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών διαπίστωσαν στη Ζιμπάμπουε οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο τον Μάιο, τουλάχιστον χίλια άτομα, θύματα βιαιοτήτων, διακομίσθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο, αφού δέχθηκαν επίθεση ως… ύποπτοι για υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Περίπου 120 από αυτούς είχαν σπασμένα κόκαλα, συνέπεια της προσπάθειάς τους να προστατεύσουν με τα χέρια το πρόσωπο και το σώμα τους από τα χτυπήματα με σιδηρολοστό, σύμφωνα με αναφορά του Συλλόγου Ιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ζιμπάμπουε. Η οργάνωση κατήγγειλε ότι δύο έγκυες γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν τόσο άγρια στην πλάτη και στους γλουτούς, που υπέστησαν «πληγές, κατάγματα και αιματώματα».

Ο γενικός γραμματέας της αντιπολίτευσης, Τεντάι Μπίτι συνελήφθη την Πέμπτη στο αεροδρόμιο της Χαράρε, καθώς επέστρεφε στη χώρα, έπειτα από απουσία δύο μηνών, που επέλεξε ο ίδιος για λόγους ασφαλείας. Στους δικηγόρους τους δεν επετράπη να τον δουν ή να τον ενημερώσουν έως το Σάββατο, οπότε μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο δικαστήριο από ένοπλους αστυνομικούς. Η ακροαματική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά μετά τη λήξη της ένας από τους δικηγόρους του κ. Μπίτι δήλωσε ότι ο πελάτης του κατηγορείται «για προδοσία και για κακόβουλες δηλώσεις που έβλαψαν τα συμφέροντα του κράτους» και ενδέχεται να επιφέρουν τη θανατική καταδίκη. Θύματα της καταστολής κατά την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων δεν έπεσαν μόνο τα μέλη και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Θεωρήθηκαν εχθροί του κράτους και έχασαν την άδειά τους να διανέμουν τρόφιμα στους φτωχούς. Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκκλησίες, συνδικάτα και αγροτικές κοινότητες που υποστήριξαν τον κ. Τσβανγκιράι στον πρώτο γύρο έγιναν στόχοι αλλεπάλληλων επιθέσεων. Η αντιπολίτευση αποδίδει σε επιθέσεις οπαδών της κυβέρνησης τον θάνατο 70 ατόμων, μεταξύ τους τέσσερις ακτιβιστές και η σύζυγος ενός πολιτικού του Κινήματος της Δημοκρατικής Αλλαγής που βρέθηκαν νεκροί την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή