Λουτρό αίματος στην Καμπούλ

Λουτρό αίματος στην Καμπούλ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Σκηνές φρίκης ξετυλίχθηκαν χθες το πρωί στο κέντρο της Καμπούλ όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε παγιδευμένο με τόνους εκρηκτικών ημιφορτηγό στην είσοδο της ινδικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν. Από την ισχυρότατη έκρηξη σκοτώθηκαν σαράντα, τουλάχιστον, πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατόν πενήντα. Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έξι αστυνομικοί και τρεις φρουροί ασφαλείας της πρεσβείας έχασαν τη ζωή τους, ενώ η ινδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον θάνατο του στρατιωτικού ακολούθου της χώρας στην Καμπούλ. Την ευθύνη για την πλέον αιματηρή επίθεση των τελευταίων ετών στο Αφγανιστάν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Πηγές προσκείμενες στην αφγανική κυβέρνηση, ωστόσο, υποστήριζαν ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από κοινού με πράκτορες «περιφερειακής δύναμης», αφήνοντας εκ νέου υπόνοιες για ανάμειξη του Πακιστάν στην εξέγερση των Ταλιμπάν.

Τεράστια έκρηξη

Ο βομβιστής συνέτριψε το παγιδευμένο με εκρηκτικά ημιφορτηγό στην κεντρική πύλη της πρεσβείας τη στιγμή που δύο διπλωματικά οχήματα εισέρχονταν στο εσωτερικό του συμπλέγματος και ενώ δεκάδες Αφγανοί πολίτες περίμεναν σε ουρές προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για βίζα. Από την ισχύ του ωστικού κύματος καταστράφηκε ολοσχερώς η είσοδος της πρεσβείας, καθώς και οι προσόψεις δύο κτιρίων στο εσωτερικό του συμπλέγματος. Οι τοπικές αρχές, μάλιστα, υπογράμμιζαν ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται και αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής. «Η ισχύς του ωστικού κύματος ήταν τέτοια που κυριολεκτικά κατέρρευσαν τέσσερα, τουλάχιστον, μικρότερα κτίρια έναντι της ινδικής πρεσβείας στα οποία στεγάζονταν εμπορικά καταστήματα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Στόχος του βομβιστή ήταν τα δύο διπλωματικά οχήματα που εισέρχονταν στον χώρο στάθμευσης της πρεσβείας», σχολίασε ο επικεφαλής του ανεξάρτητου δικτύου ειδήσεων του Αφγανιστάν «Πατζουόκ», Ντάνις Καροχίλ. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν, Αμπντουλάχ Φαχίμ, τόνισε ότι δέκα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. «Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται μία γυναίκα και τα δύο της παιδιά», πρόσθεσε.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, επίσης, οι αφγανικές αρχές δεν είχαν επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τον οδηγό ενός ακόμα φορτηγού που πλησίαζε με ταχύτητα την πρεσβεία της Ινδίας.

Καταδίκη από Καρζάι

Την πολύνεκρη επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η προσπάθεια των εξτρεμιστών να διαταράξουν τις σχέσεις της Καμπούλ με το Νέο Δελχί είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι το Νέο Δελχί είναι αποφασισμένο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της κυβέρνησης και του λαού του Αφγανιστάν. Την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, το Πακιστάν, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν χθες ότι η αύξηση των οικονομικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων της Ινδίας στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί σε νέο σημείο τριβής με το γειτονικό Πακιστάν. «Το Ισλαμαμπάντ προσπαθεί να καθιερωθεί ως περιφερειακή δύναμη και η Ινδία προσπαθεί ποικιλοτρόπως να αυξήσει την επιρροή της στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών της Ινδίας, Ουντάι Μπασκάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή