Προφυλακίστηκαν δύο αντιστράτηγοι για συμμετοχή στην «Εργκένεκον»

Προφυλακίστηκαν δύο αντιστράτηγοι για συμμετοχή στην «Εργκένεκον»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκκρεμή δίκη στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αναστολή λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος έχει επισκιάσει η πρωτοφανής στα τουρκικά χρονικά προφυλάκιση δύο αντιστρατήγων στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης της οργάνωσης «Εργκένεκον». Οι Σενέρ Ερουϊγκουρ και Χουρσίτ Τολόν προφυλακίσθηκαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της απόπειρας ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στόχος της Εργκένεκον ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μέσω σειράς τρομοκρατικών κτυπημάτων και κατευθυνόμενου «λαϊκού ξεσηκωμού», που θα βύθιζε τη χώρα στο χάος.

Λεπτομέρειες για τη δράση των τελευταίων είκοσι συλληφθέντων πλημμυρίζουν τον τύπο καθημερινά. Στο χρηματοκιβώτιο της οικίας του προέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου της Αγκυρας Σινάν Αϊγκιούν βρέθηκαν δυόμισι εκατομμύρια ευρώ. Στο δε γραφείο του είχε πριν από λίγες ημέρες βρεθεί τυχαία ένα όπλο. Ο Αϊγκιούν κατηγορείται για χρηματοδότηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ετερος των συλληφθέντων, ο Οσμάν Γκιουρμπούζ, διαθέτει ποινικό μητρώο που λίγοι συναγωνίζονται: με πρώτο αδίκημα την κλοπή μίας ιερόδουλου σε ηλικία 16 ετών, χρησιμοποιήθηκε από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις τη δεκαετία του ’90, διέπραξε δολοφονίες, βιασμούς, πολιτικές δολοφονίες, ένοπλες επιθέσεις, ενώ οργάνωσε ακροδεξιές ένοπλες ομάδες. Ιχνη της δράσης του οδηγούν στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ (1996) και τη σειρά δολοφονιών -κυρίως δημοσιογράφων- που έλαβαν χώρα την εποχή της Τσιλέρ.

«Ανύπαρκτη» η οργάνωση

Παρά τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των σχεδίων «εμμέσου πραξικοπήματος», κεμαλιστές δημοσιογράφοι και στελέχη του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ ισχυρίζονται ότι «δεν υφίσταται καν οργάνωση με το όνομα Εργκένεκον». Η όλη υπόθεση δεν είναι παρά αποκύημα σχεδίου της κυβέρνησης να πλήξει «τις πατριωτικές δυνάμεις και το κοσμικό κράτος». Για τις εν λόγω «πατριωτικές δυνάμεις» -κεμαλιστές και ακροδεξιά- πραξικόπημα αποτελεί το τελευταίο κύμα συλλήψεων. Τις περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσε η σύλληψη του ανταποκριτή της κεμαλικής Τζουμχουριέτ στην Αγκυρα Μουσταφά Μπαλμπάι, που αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε ότι πρόθυμα αναλαμβάνει το ρόλο του «δικηγόρου υπεράσπισης» των συλληφθέντων. «Αν ο Ερντογάν είναι ο εισαγγελέας, εγώ αναλαμβάνω την υπεράσπιση» είπε ο Μπαϊκάλ, προσθέτοντας ότι οι πολιτική διάσταση της δίωξης αποτελεί γεγονός πρωτόγνωρο στην Τουρκία. Παράλληλα, ισχυρίσθηκε πως οι συλλήψεις της περασμένης Τρίτης στόχευαν να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την εκκρεμούσα δίκη για την απαγόρευση του ΑΚΡ. Η δήλωση περί «υπεράσπισης» επιβεβαιώνει το στενό σύνδεσμο του κεμαλικού CHP με το παρακράτος και τις πραξικοπηματικές μηχανεύσεις του, που φαίνεται να οδηγεί στη διαγραφή του κόμματος από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή