ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πρόωρες εκλογές ζητεί ο Γερμανός αντικαγκελάριος

ΒΙΕΝΝΗ. Πρόωρες εκλογές ζήτησε χθες ο συντηρητικός αντικαγκελάριος της Αυστρίας Βίλχελμ Μόλτερερ, κατηγορώντας τους εταίρους του Σοσιαλδημοκράτες στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι εγκατέλειψαν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. «Δεν μπορούμε πια να συνεργαστούμε σωστά σ’ αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μόλτερερ προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι Σοσιαλδημοκράτες διαχώρισαν τις θέσεις από το υπόλοιπο κομμάτι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Αλφρεντ Κουσενμπάουερ και ο ηγέτης του κόμματος Βέρνερ Φέιμαν ανακοίνωσαν ότι θα έθεταν σε δημοψήφισμα όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Ο αντικαγκελάριος εκτιμά ότι ο Σεπτέμβριος είναι πρόσφορος για πρόωρες εκλογές.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Τίμησαν τα θύματα της επίθεσης

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την τρίτη επέτειο των βομβιστικών επιθέσεων στα μέσα μεταφοράς του Λονδίνου από μουσουλμάνους εξτρεμιστές τίμησαν χθες οι Λονδρέζοι, παρουσία επιζώντων και συγγενών των θυμάτων της 7ης Ιουλίου του 2005. Συνολικά 56 πολίτες έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από τους βομβιστές, οι οποίοι έθεσαν σε λειτουργία αυτοσχέδιους μηχανισμούς σε τρεις υπόγειους σταθμούς του μετρό και σε διώροφο λεωφορείο σε ώρες μεγάλης κυκλοφοριακής αιχμής. Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε δίπλα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης και αξιωματούχους του τομέα μεταφορών καταθέτοντας στεφάνι στον σταθμό του Κινγκ Κρος στις 8.50, την ώρα που οι τρεις από τέσσερις βομβιστές προκάλεσαν τη μεγάλη αναταραχή στην πόλη.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ

Θα «αποκεφάλιζε» τον Χίτλερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε επεισοδιακά για τους υπεύθυνους του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων «Μαντάμ Τισό» στη γερμανική πρωτεύουσα. Ενας επισκέπτης προσπάθησε να αποκεφαλίσει το ομοίωμα του Αδόλφου Χίτλερ, για να επέμβει τελικά η Αστυνομία και να τον συλλάβει. Η παρουσία του Χίτλερ στο συγκεκριμένο Μουσείο είχε από μέρες δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις στη Γερμανία, ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Μουσείου εξηγούσαν ότι είναι μέρος της ιστορίας και δεν πρέπει να αποσιωπάται. Μάλιστα, οι δημιουργοί του κέρινου ομοιώματος είχαν επιλέξει τη… μέση λύση για την περίπτωση του δικτάτορα: εμφανιζόταν στο καταφύγιό του, σκυφτός και σκεπτικός, λίγο πριν αυτοκτονήσει. Διαφορετική άποψη είχε ένας 41χρονος, ο οποίος επιχείρησε να κόψει το κεφάλι του ομοιώματος, νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και κρατείται.

ΤΗΝ ΖΗΤΟΥΝ ΠΟΛΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΙΝ

«Οχι» στην έρευνα για τη σφαγή

ΜΟΣΧΑ. Το εφετείο της Μόσχας απέρριψε αίτημα για διεξαγωγή δικαστικής έρευνας γύρω από τη συγκλονιστική υπόθεση των μαζικών εκτελέσεων Πολωνών στο Κατίν από τη Σοβιετική Ενωση το 1940, μετά την εισβολή της ΕΣΣΔ στην Πολωνία το 1939. Το αίτημα είχε υποβληθεί από συγγενείς των θυμάτων, ύστερα μάλιστα από έμμεσες παροτρύνσεις της πολωνικής πολιτειακής ηγεσίας η οποία έχει χαρακτηρίσει τη σφαγή στο Κατίν ως πράξη γενοκτονίας. Σ’ εκείνο το τραγικό γεγονός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν πάνω από 15.000 Πολωνούς στρατιωτικούς, διανοουμένους και αξιωματούχους και στη συνέχεια τους πέταξαν σε λάκκους. Οι δικηγόροι των συγγενών αναμένεται να υποβάλουν τώρα το αίτημά τους στο στρατιωτικό δικαστήριο της περιοχής.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Στην Ε.Ε. συζητούν για μετανάστες

ΚΑΝΝΕΣ. Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε. για πανευρωπαϊκό σύμφωνο που θα εναρμονίσει τις εθνικές πολιτικές των κρατών – μελών σε θέματα μετανάστευσης και πολιτικού ασύλου συζητείται από χθες στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ενωσης, στις Κάννες. Το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος, αρμόδιος υπουργός Μπρις Ορτεφέ περιέχει προτάσεις αισθητά μετριοπαθέστερες των αρχικών, οι οποίες είχαν συναντήσει έντονες επικρίσεις από χώρες της Λατινικής Αμερικής και αντιρρήσεις από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι κάθε χώρα – μέλος οφείλει να αποφασίζει αυτοτελώς πόσους και τι είδους μετανάστες μπορεί να υποδεχθεί.

ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δόθηκαν φάκελοι για τη Μαντλίν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τους φακέλους που αφορούν τη διερεύνηση της εξαφάνισης της τετράχρονης Μαντλίν πρόκειται να παραδώσει η βρετανική αστυνομία στους γονείς της, Κέιτ και Τζέρι Μακάν. Η μικρή Μάντι- όπως τη φώναζαν- εξαφανίστηκε υπό άγνωστες συνθήκες από το δωμάτιο όπου κοιμόταν σε ξενοδοχείο της Πράϊα ντα Λουζ στην Πορτογαλία πέρσι τον Μάιο. Οι δύο γονείς μετά την παράδοση των φακέλων συμφώνησαν να μην απαιτήσουν δικαστικά από την βρετανική αστυνομία τις πληροφορίες που αφορούσαν την υπόθεση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ζεύγους, οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών ώστε να βρεθεί η μικρή.

ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Χθες επρόκειτο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ολομέλεια της βουλής της Σερβίας. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος και των Σοσιαλιστών έχει θέσει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή