Φονική βομβιστική επίθεση «καμικάζι» χθες στην Αμπχαζία

Φονική βομβιστική επίθεση «καμικάζι» χθες στην Αμπχαζία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΑΛΙ. Ενας αξιωματούχος της τοπικής υπηρεσίας ασφαλείας, ένας διερμηνέας των Ηνωμένων Εθνών, ένας στρατιώτης και μια γυναίκα είναι τα τέσσερα θύματα της βομβιστικής επίθεσης που εκδηλώθηκε την Κυριακή το βράδυ, στα σύνορα της Αμπχαζίας με τη Γεωργία, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών κυβερνήσεων για ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα βίας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε καφετέρια της πόλης Γκάλι, ενώ άλλες τουλάχιστον πέντε εκρήξεις, χωρίς θύματα, σάρωσαν την περιοχή των συνόρων με διαφορά λίγων ωρών. Οι δύο από τους νεκρούς υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν με άλλους περίπου δέκα τραυματίες. Οι Αμπχάζιοι αποσχιστές καταγγέλλουν την κυβέρνηση της Τιφλίδας ότι πυροδοτεί σκοπίμως κλίμα έντασης στην περιοχή, κάτι που υποστηρίζει εμμέσως και η Μόσχα. Δυο 24ωρα πριν από τις εκρήξεις, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε έκκληση στον Γεωργιανό ομόλογό του, Μιχαήλ Σαακασβίλι να αποφύγει «τη συσσώρευση προβλημάτων» στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες, που η Τιφλίδα φοβάται ότι ενδέχεται να προσαρτηθούν στο ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με τους Αμπχάζιους, ο πρόεδρος Σαακασβίλι επιχειρεί να επιβάλει την κυριαρχία του στις περιοχές αυτές διά της βίας, ενώ κατά τις καταγγελίες της Τιφλίδας, οι αποσχιστές δρουν ανενόχλητοι με την υποστήριξη -οικονομική και στρατιωτική- της Μόσχας. Την Κυριακή, λίγο μετά την επίθεση στη γεμάτη με κόσμο καφετέρια, ο εκπρόσωπος της εξόριστης, υποστηριζόμενης από τη Γεωργία, κυβέρνησης της Αμπχαζίας, Ηρακλής Τσαβάνα, διαμαρτυρήθηκε ότι η Ρωσία παραβιάζει συμφωνίες της με την Τιφλίδα παραδίδοντας φορτία όπλων στους αποσχιστές.

«Αυτές οι πράξεις είναι ακραίες και στοχεύουν εναντίον της Τιφλίδας και εναντίον της χώρας», δήλωσε ο κ. Τσαβάνα. Το γεωργιανό τηλεοπτικό κανάλι, Ρουστάβι-2, μετέδωσε, στο μεταξύ, ότι 45 βαγόνια φορτωμένα με όπλα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, αντιαεροπορικών ραντάρ, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, εισήλθαν στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, Σουχούμι, με σκοπό τον εφοδιασμό των αποσχιστών. Η πληροφορία διαψεύστηκε τόσο από ρωσικό υπουργείο Αμυνας όσο και από την κυβέρνηση της Αμπχαζίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή