Ανοιξαν οι πύλες της βιβλιοθήκης της μονής Αντμοντ

Ανοιξαν οι πύλες της βιβλιοθήκης της μονής Αντμοντ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΜΟΝΤ (Αυστρία). Η μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη του κόσμου, που ανήκει στο μοναστήρι Βενεδικτίνων στην πόλη Αντμοντ της Αυστρίας, άνοιξε εκ νέου τις θύρες της μετά την ολοκλήρωση τετραετούς ανακαίνισης που ανέδειξε την εκπληκτική ομορφιά αυτού του κοσμήματος της μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Κρυμμένο στις αυστριακές Αλπεις, περίπου 250 χλμ. νοτιοδυτικά της Βιέννης, το μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1074 και έχει συνολική έκταση 207 τετραγωνικών χλμ., πάντα κατήχε πρωτεία στην πολυτέλεια. Οπως εξηγεί η εκπρόσωπος Τύπου της μονής, Γκούντρουν Πάρκερ «Κατά την επέκταση του 18ου αιώνα, το μοναστήρι προσπάθηκε να ανταγωνιστεί το Εσκοριάλ, που ιδρύθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄, κοντά στη Μαδρίτη.».

Πρόκειται γιΑ οικοδόμημα εξαιρετικής τεχνοτροπίας ύψους 13 μέτρων, πλάτους 14 μέτρων και μήκους 70 μέτρων. Εκεί φιλοξενεί περισσότερο από 200 χιλιάδες τόμους, 1.400 χειρόγραφα και μία πελώρια Βίβλο του 11ου αιώνα.

Οι τοιχογραφίες της οροφής είναι έργο του Μπαρτολομέο Αλτομόντε και μοιάζουν να ‘ναι τρισδιάστατες. Εσόχες γεμάτες μεγάλης παλαιότητας βιβλία καλύπτουν τους ολόλευκους τοίχους, ενώ το δάπεδο από λευκό και μαύρο μάρμαρο θυμίζει σκακιέρα. Η αίθουσα, διακοσμημένη με γλυπτά του Γιόζεφ Στάμελ, απεικονίζουν τον θάνατο, την ημέρα της κρίσης, τον παράδεισο και την κόλαση.

Οι Βενεδικτίνοι μοναχοί του Αντμοντ επέλεξαν να δώσουν τόσο πομπώδες ύφος στη βιβλιοθήκη επειδή για το μοναστικό τους τάγμα η ανάγνωση και η μελέτη είχε ιδιαίτερη θέση στην καθημερινότητα.

Ταυτόχρονα, η βιβλιοθήκη ήταν ένας ιδιαίτερα φωτεινός χώρος με παστέλ χρώματα, λουσμένος από τον ήλιο επειδή ο αρχιτέκτονας Γιόζεφ Χούμπερ ήθελε το φως να κατακλύζει τον χώρο και την ψυχή.

Η μονή υπέστη σοβαρές ζημίες από τους ναζί που την κατέλαβαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έσκαψαν τα υπόγεια, ενώ για τα κτηνώδη πειράματα στους κρατούμενους του στρατόπεδου συγκέντρωσης Νταχάου «δανείστηκαν» δύο χιλιάδες ιατρικά συγγράμματα. Τα βιβλία, που επεστράφησαν στο μοναστήρι μετά το πέρας του πολέμου εξακολουθούν να φέρουν τη σφραγίδα του στρατοπέδου. Επίσης, το ηλιακό φως είχε προκαλέσει ζημίες στις τοιχογραφίες και τα βιβλία. Η ανακαίνιση κόστισε έξι εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την Ε. Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή