Σε αλλαγή σελίδας ευελπιστεί η Αγκυρα

Σε αλλαγή σελίδας ευελπιστεί η Αγκυρα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ικανοποίηση και ανακούφιση υποδέχθηκε η πλειονότητα της κοινής γνώμης, αλλά και των αναλυτών στην Τουρκία, τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις «κρισιμότερες αμερικανικές εκλογές των τελευταίων 40 χρόνων». Στο σύνολό τους οι αναλυτές, αλλά και ο απλός κόσμος, ερμηνεύουν τη νίκη Ομπάμα ως «χρεοκοπία» της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του Μπους και των νεοσυντηρητικών. Η εποχή Μπους χαρακτηρίζεται καταστροφική για το διεθνές γόητρο των ΗΠΑ, καθώς «γκρέμισε τις γέφυρες με τον υπόλοιπο κόσμο». Στην εξωτερική πολιτική της, ιδίως στο Ιράκ, αποδίδεται η ευθύνη για την άνοδο του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία σε πρωτοφανή, για την ιστορία της χώρας, επίπεδα.

Ο Τύπος χαιρετίζει τη νίκη του Ομπάμα ως «ειρηνική επανάσταση», ενώ για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια φιλοξενούνται στην Τουρκία έπαινοι για τον αμερικανικό λαό, την αμερικανική δημοκρατία και το «αμερικανικό όνειρο». Δημοσιογράφοι και διεθνολόγοι εύχονται η νέα ομάδα στον Λευκό Οίκο να γυρίσει σελίδα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, ενώ αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο ότι η Αμερική εξέλεξε «μαύρο πρόεδρο», και μάλιστα προσωπικότητα με πολυφυλετική καταγωγή και εμπειρίες από διάφορες χώρες. Η εκλογή του χαρακτηρίζεται «εξιλέωση» της Αμερικής για το ρατσιστικό παρελθόν της, ενώ για τον Σεμίχ Ιντίζ της «Μιλλιέτ» αποτελεί «τη μετά 40 χρόνια πραγματοποίηση του ονείρου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ».

Ελιγμοί στη Μ. Ανατολή

Την εποχή Μπους οι Τούρκοι θα τη θυμούνται ως εποχή αμερικανικής αλαζονείας. Τα τραύματα πολλά: η πλήρης ρήξη αμερικανικών και τουρκικών συμφερόντων στο Ιράκ, το εκεί λουτρό αίματος, η ατιμωτική σύλληψη των Τούρκων κομμάντο στη Σουλεϊμανίγια το 2003, το Αμπου Γκράιμπ, η διεθνής οικονομική κρίση που καταλογίζουν στην οικονομική πολιτική Μπους. Πολλοί αναλυτές υπερθεματίζουν το μήνυμα αλλαγής στον πανηγυρικό του Ομπάμα, όπως και τις φράσεις «Θα σας ακούω. Ιδίως στα θέματα όπου διαφωνούμε». Θέλουν να ελπίζουν ότι δεν αναφερόταν μόνο στο εγχώριο κοινό. Την επιθετικότητα και υπεροψία της «καουμπόικης διπλωματίας» εύχονται να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική, όπου οι ΗΠΑ θα συμβουλεύονται τους εταίρους τους και θα είναι ανοικτές στον διάλογο.

Οι Τούρκοι αναμένουν από τον Ομπάμα να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία των ΗΠΑ, ενώ συμφωνούν ότι πρωταρχικά μελήματά του θα είναι να συμμαζέψει το χάος που η κυβέρνηση Μπους κληροδότησε στην οικονομία και το Ιράκ. Τα προεκλογικά μηνύματα για μία εξωτερική πολιτική συμφιλιωτική, με ιδιαίτερη μέριμνα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν προσδοκίες. Πρωταρχικό συμφέρον της Τουρκίας, που έχει αναπτύξει μία εξωτερική πολιτική βασισμένη στην οικοδόμηση σχέσεων οικονομικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης, είναι η εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατόρθωσε να επιφέρει την ομαλοποίηση των κάποτε ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων με τη Συρία και το Ιράν, για να προχωρήσει στη σύσφιγξή τους και τη συνεργασία σε ποικίλους τομείς – με πρώτιστο τον οικονομικό.

Η σκληρή στάση Μπους έναντι της Συρίας και του Ιράν έφερνε σε δύσκολη θέση την Αγκυρα, που αποφάσισε να αναλάβει αυτόνομη διπλωματική δράση. Κορύφωση των τουρκικών προσπαθειών για ενισχυμένο περιφερειακό ρόλο υπήρξε η ανάληψη ρόλου μεσολαβητή στις συνομιλίες ειρήνευσης Συρίας και Ισραήλ, και στον Καύκασο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Αγκυρα θεωρεί ότι στο Μεσανατολικό και το ζήτημα των σχέσεων με το Ιράν υπάρχει ταύτιση απόψεων με την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Παράλληλα, η συμφιλιωτική στάση έναντι της Ρωσίας που ο Ομπάμα ευαγγελίζεται, εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. Η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία ενεργειακά. Εχει συνεπώς κάθε λόγο να απεύχεται μία ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εκλογή Ομπάμα αναμένεται να εγκαινιάσει περισσότερο αρμονικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., που επίσης πιστεύεται ότι θα ωφελήσει την Τουρκία.

Ωστόσο, ανησυχία δημιουργεί στην Αγκυρα η προεκλογική υπόσχεση του Ομπάμα προς τους Αρμενίους ψηφοφόρους, ότι θα πιέσει για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τις ΗΠΑ. Πολλοί φιλελεύθεροι αναλυτές καλούν την Αγκυρα να ξεπεράσει τον εθνοκεντρισμό και την εμμονή στην καμπάνια άρνησης της γενοκτονίας.

Οι Τούρκοι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο ότι παρά τις προσδοκίες ριζικής αλλαγής στην εξωτερική πολιτική και συμπεριφορά των ΗΠΑ, αυτή δεν έρχεται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή