Σταφύλι, ασπίδα για την καρδιά

Σταφύλι, ασπίδα για την καρδιά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή προστασία στην καρδιά φαίνεται ότι προσφέρουν τα σταφύλια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι τα σταφύλια βοήθησαν να μειωθεί η πίεση του αίματος και να βελτιωθεί η λειτουργία της καρδιάς σε αρουραίους που διατρέφονταν με -κατά τα άλλα- αλατούχο διατροφή.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Gerontology – Βιολογικές Επιστήμες ανοίγουν το δρόμο για επιπρόσθετη βοήθεια σε άτομα με υψηλή πίεση του αίματος, είπαν οι ερευνητές.

«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία μας ότι «κάτι» στα σταφύλια έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, πέραν της απλής σχέσης με τη μείωση της πίεσης του αίματος που ήδη ξέρουμε ότι μπορεί να προέλθει από διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά», τόνισε ο δρ Mitchell Seymour του Εργαστηρίου Ερευνας Καρδιοπροστασίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σε σχετική μελέτη (υποστηριζόμενη μερικώς από παραγωγούς σταφυλιών της Καλιφόρνιας) ο δρ Seymour και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις επιδράσεις των σταφυλιών σε αρουραίους που ανέπτυσσαν υψηλή πίεση αίματος όταν ελάμβαναν διατροφή πλούσια σε αλάτι.

Μερικοί από τους αρουραίους διατρέφονταν με τροφή που περιείχε σκόνη από κόκκινα και λευκά σταφύλια και με διατροφή πλούσια σε αλάτι. Αλλοι αρουραίοι διατρέφονταν με τη σκόνη από σταφύλια και με τροφή με λίγο αλάτι. Η σκόνη, η οποία περιείχε τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα σταφύλια, επέτρεπε στους επιστήμονες να καταμετρούν επακριβώς την ποσότητα λήψης τροφής από τους αρουραίους.

Τα αποτελέσματα

Επειτα από 18 εβδομάδες, οι αρουραίοι οι οποίοι κατανάλωναν τροφή εμπλουτισμένη με σταφύλια είχαν χαμηλότερη πίεση αίματος, καλύτερη καρδιακή λειτουργία, περιορισμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα και λιγότερα σημάδια βλάβης του καρδιακού μυός απ’ ό,τι τα ποντίκια που έτρωγαν αλατισμένη τροφή, αλλά όχι σταφύλια.

«Η πορεία της υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας ανεστράφη με την προσθήκη σκόνης σταφυλιών σε τροφή εμπλουτισμένη με αλάτι», υπογράμμισε ο δρ Steven Bolling του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Καρδιοπροστασίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα φλαβονοειδή, χρήσιμες χημικές ουσίες που υπάρχουν στα σταφύλια, στο πράσινο τσάι, στο κακάο και στις ντομάτες, έχουν ευεργετική επίδραση στην πίεση του αίματος. Τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί και σε άλλες μελέτες ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Παράλληλα, μελέτες επιχορηγούμενες από παρασκευαστές σοκολάτας και παραγωγούς αμυγδάλων κατέδειξαν πολλά οφέλη για την καρδιά από την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων, όπως π.χ. περιορισμό φλεγμονών στα αιμοφόρα αγγεία και μείωση κινδύνου για εκδήλωση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η σκόνη των σταφυλιών αναλογούσε περίπου στο 3% της τροφής των αρουραίων. Για τους ανθρώπους αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου εννέα μερίδες σταφυλιών την ημέρα. Μία μερίδα είναι περίπου 15 ρώγες σταφυλιών.

Η Επιτροπή Επιτραπέζιων Σταφυλιών της Καλιφόρνιας προσέφερε την οικονομική χορηγία για τη μελέτη και διέθεσε τη σκόνη σταφυλιών, ωστόσο στους άλλους χορηγούς συμπεριλαμβάνονταν το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος – τμήμα των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας.

Η υψηλή πίεση του αίματος, πιο γνωστή ως υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή