Μακελειό σε σχολείο στη Γερμανία

Μακελειό σε σχολείο στη Γερμανία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΝΕΝΤΕΝ. Τουλάχιστον 16 νεκροί, ανάμεσά τους εννιά μαθητές 14 – 15 ετών, τρεις εκπαιδευτικοί και τρεις περαστικοί, είναι ο τραγικός απολογισμός από το αμόκ Γερμανού εφήβου, που εισέβαλε σε σχολείο της πόλης Βινέντεν στη Βάδη – Βυρτεμβέργη και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο δράστης, ο οποίος σκοτώθηκε μετά την επίθεση στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά δύο αστυνομικοί. Φορώντας στρατιωτική εξάρτυση ο 17χρονος δράστης σκόρπισε τον θάνατο στη μικρή γραφική πόλη, που βρίσκεται 25 χλμ. βορειοανατολικά της Στουτγάρδης. Στο σχολείο φοιτούν συνολικά 13 Ελληνόπουλα. Τα 11 βρίσκονταν χθες στον τόπο της τραγωδίας χωρίς όμως να τραυματιστεί κάποιο εξ αυτών. Σημειώνεται ότι στην πόλη Βίνεντεν κατοικούν περί τους 1.000 Ελληνες.

Μετά την επίθεση του νεαρού, ένοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων με σκυλιά και ελικόπτερα εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του. Αρχικά τα γερμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αυτοκτόνησε στο πάρκινγκ εμπορικού κέντρου, αφού απήγαγε έναν άνδρα και το αυτοκίνητό του, στην προσπάθειά του να περάσει τα αστυνομικά μπλόκα και να βγει στον αυτοκινητόδρομο. «Εσπερνε σφαίρες γύρω του», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, ενώ τοπικός δημοσιογράφος διευκρίνισε ότι χρησιμοποίησε αυτόματο όπλο.

Εφοδος στο σπίτι

Στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Bild έγραψε ότι οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι των γονιών του δράστη και βρήκαν 18 όπλα, όλα νόμιμα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί αν ο 17χρονος χρησιμοποίησε κάποιο από αυτά για την επίθεση.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, ο Τιμ Κ. δεν είχε απασχολήσει τη διεύθυνση με τη συμπεριφορά του και είχε αποφοιτήσει κανονικά, ξεκινώντας στη συνέχεια την επαγγελματική του κατάρτιση.

Μόλις 27.000 άνθρωποι κατοικούν στο Βίνεντεν, μια πόλη του 12ου αιώνα και έδρα της γερμανικής εταιρείας πιεστικών συστημάτων νερού Kaercher. Περίπου 1.000 παιδιά, ηλικίας 10 ώς 16 ετών, φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο και μόλις διαδόθηκε η είδηση, ανήσυχοι γονείς κατέκλυσαν το κτίριο. «Μιλάμε για λουτρό αίματος. Είμαι επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας 19 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, Ερβιν Χέτγκερ.

Επιθέσεις στην Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει σημαδευτεί από παρόμοιες επιθέσεις σε σχολεία τα τελευταία χρόνια και τρεις από τις πιο πρόσφατες ενέργειες είχαν σημειωθεί στη Γερμανία. Τον Φεβρουάριο 2002, 22χρονος ένοπλος σκότωσε τον διευθυντή και τραυμάτισε άλλο ένα άτομο στο Φράιζινγκ, κοντά στο Μόναχο. Δύο μήνες αργότερα έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα σε γυμνάσιο της Ερφούρτης, στην πρώην ανατολική Γερμανία. Δράστης ήταν 19χρονος, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Τον Νοέμβριο 2006, άλλος πρώην μαθητής σχολείου στην Κάτω Σαξονία τραυμάτισε 37 άτομα προτού στρέψει το όπλο εναντίον του εαυτού του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, φοιτητής εισέβαλε σε σχολείο στη Φινλανδία και σκότωσε εννέα μαθητές και έναν εκπαιδευτικό, πυρπόλησε το κτίριο και τέλος αυτοκτόνησε. Μάλιστα, είχε προειδοποιήσει για την επίθεσή του μέσω βίντεο στο Ιντερνετ. Τέλος, τον περασμένο Ιανουάριο, 20χρονος, οπλισμένος με μαχαίρι, σκότωσε δύο βρέφη, ηλικίας 6 και 9 μηνών, και μια 54χρονη νοσοκόμα σε παιδικό σταθμό, στις Βρυξέλλες.

Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χορστ Κέλερ, ενώ η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε «Είναι αποτρόπαιο ότι σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα χάθηκαν μαθητές και δάσκαλοι. Είναι ημέρα πένθους για τη Γερμανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή