Ποινή 15 χρόνων στον Ταρίκ Αζίζ

Ποινή 15 χρόνων στον Ταρίκ Αζίζ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Σε 15 χρόνια κάθειρξη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ταρίκ Αζίζ. Πρόκειται για τον μοναδικό χριστιανό στη σουνιτική κατά βάση κυβέρνηση του πρώην δικτάτορα, ο οποίος καταδικάζεται για πρώτη φορά για συμμετοχή σε θηριωδίες. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ αποφάνθηκε ότι ο Αζίζ ενεπλάκη στην εκτέλεση 42 εμπόρων με συνοπτικές διαδικασίες, το 1992. Οι έμποροι είχαν κατηγορηθεί ότι επωφελούνταν από πώληση προϊόντων στη μαύρη αγορά σε μια εποχή που ο λαός του Ιράκ υπέφερε από στερήσεις λόγω των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα. Για το ίδιο έγκλημα καταδικάστηκαν σε θάνατο και δύο ετεροθαλή αδέλφια του Σαντάμ και σε ισόβια κάθειρξη ο γραμματέας του δικτάτορα. Αθωώθηκε μόνο ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων εναντίον του.

Επιπλέον, το Δικαστήριο επέβαλε ποινή 15 χρόνων φυλάκισης και στον ξάδερφο και υψηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ Μαζίντ. Ωστόσο, ο Μαζίντ δεν θα εκτίσει το σύνολο της ποινής του, αφού αναμένεται να εκτελεστεί σύντομα με την κατηγορία της γενοκτονίας. Ο γνωστός και ως «Χημικός Αλι», φέρεται να ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Κούρδων και Σιιτών του Ιράκ. Εχει άλλωστε παραδεχθεί ότι το 1988 διέταξε να βομβαρδιστεί μία ολόκληρη κουρδική κωμόπολη με αέριο «μουστάρδας» και τα βιολογικά δηλητήρια Ταμπούν, Σαρίν και VX. Το σύνολο του πληθυσμού της πόλης πέθανε σε λίγες ώρες, ενώ εκτιμάται ότι το 75% των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά. Ο «Χημικός Αλι» αρνήθηκε να δηλώσει μετάνοια για την πράξη του, υποστηρίζοντας ότι υπερασπίστηκε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, αφού η πόλη είχε καταληφθεί από Κούρδους αντάρτες. Ο Μαζίντ έχει επίσης καταδικαστεί σε θάνατο για την αιματηρή καταστολή εξέγερσης Σιιτών στο Νότιο Ιράκ, το 1992. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch εκτιμά ότι σχεδόν 300.000 άμαχοι δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» κατά την παραμονή του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, με τον Μαζίντ να θεωρείται το δεξί χέρι του.

Στο μεταξύ, έκρηξη παγιδευμένου οχήματος χθες στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, προκάλεσε τον θάνατο τριών Ιρακινών στρατιωτών και τον τραυματισμό δέκα ακόμη ανθρώπων. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η Μοσούλη, μία από τις πόλεις με μεικτό σουνιτικό, κουρδικό και χριστιανικό πληθυσμό, αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα του Ιράκ», η οποία έχει εξαρθρωθεί σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Πάντως, παρά την εκτίμηση αυτή, η διαβόητη οργάνωση συνεχίζει σε καθημερινή σχεδόν βάση τα χτυπήματά τις και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Βαγδάτης. Λίγες ώρες πριν από το χτύπημα στη Μοσούλη, δύο ακόμη άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κιρκούκ και επτά είχαν τραυματιστεί, επίσης από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος. Διεθνείς παρατηρητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσον είναι σε θέση ο ιρακινός στρατός να αντιμετωπίσει την Αλ Κάιντα του Ιράκ, μετά τη σταδιακή απόσυρση των Αμερικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή