Σιωπηλή διαμαρτυρία κατά της βίας

Σιωπηλή διαμαρτυρία κατά της βίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την ειρήνη και να αποτρέψουν την επιστροφή στην αιματοχυσία που σφράγισε τη ζωή της Βόρειας Ιρλανδίας για 30 χρόνια, διεμήνυσαν, χθες, οι περίπου 2.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων και θρησκειών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του Μπέλφαστ. Η «ενότητα έναντι της βίας» είναι η απάντηση του βορειοϊρλανδικού λαού στις δύο αιματηρές επιθέσεις, με τρεις νεκρούς, που εκδηλώθηκαν από το περασμένο Σάββατο και αποτελούν έργο των οργανώσεων «Συνέχεια του IRA» και «Πραγματικός ΙRΑ»…

«Θέλουμε η ησυχία να είναι μια ησυχία που θα ηχήσει στον κόσμο ολόκληρο», διακήρυξε η Πατρίτσια Μακέον, πρόεδρος του Ιρλανδικού Κογκρέσου Εμπορικών Συνδικάτων, ICTU, που πρωτοστάτησε στη διοργάνωση της χθεσινής σιωπηλής διαμαρτυρίας κατά των αποσχιστών του IRA και υπέρ της ειρήνης. Πολιτικοί εθνικιστικών και φιλοβρετανικών κομμάτων ενώθηκαν με το πλήθος για να αποδείξουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία «είναι ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε», όπως διαπίστωσε ο Πίτερ Μπάντινγκ, στέλεχος του ΙCΤU.

Δηλώσεις από τον Πάπα

Σύσσωμος ο Τύπος και οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων εκκλησιών -καθολικοί, πρεσβυτεριανοί, αγγλικανοί και μεθοδιστές- κάλεσαν ολόκληρη την κοινότητα να καταγγείλει τους δολοφόνους με μια φωνή. Στη Ρώμη, ο Πάπας Βενέδικτος XVI καταδίκασε τις επιθέσεις «που -εκτός του ότι βεβηλώνουν την ανθρώπινη ζωή- θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την πολιτική πρόοδο στη Βόρεια Ιρλανδία και απειλούν να εξαλείψουν τις τόσες ελπίδες που αυτή γέννησε στην Ιρλανδία και σε ολόκληρο τον κόσμο»… «Προσεύχομαι στον Κύριο να μην επιτρέψει κανείς να παρασυρθούν εκ νέου από τον τρομακτικό πειρασμό της βίας», δήλωσε ο Ποντίφικας.

«Σταματήστε αυτήν την τρέλα», ήταν η έκκληση του πρωτοσέλιδου κύριου άρθρου της Belfast Telegraph, πλαισιωμένου από φωτογραφίες των δύο στρατιωτών και του αστυνομικού, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις του Σαββάτου και της Δευτέρας. Η «Συνέχεια του IRA» πυροβόλησε τον Στίβεν Κάρολ, 23 ετών, ενώ καθόταν στο περιπολικό του, καλύπτοντας δύο συναδέλφους, οι οποίοι ερευνούσαν ένα σπίτι. Η άλλη ομάδα, που επίσης αποσχίστηκε από τον IRA και αυτοαποκαλείται «Ο Πραγματικός IRA» ευθύνεται για τον θάνατο δύο στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων ατόμων, στην κομητεία Αντριμ, το περασμένο Σάββατο.

Οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αναχώρησαν τελικά χθες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα ζητήσουν την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο συνασπισμός Βρετανών προτεσταντών και Ιρλανδών καθολικών που κυβερνά εδώ και 22 μήνες ακύρωσε δύο φορές την έναρξη της επίσκεψης, που πριν από τις επιθέσεις επρόκειτο να εστιαστεί στην προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων.

Κατά την αναχώρησή τους, σύμβουλοι του πρωθυπουργού Πίτερ Ρόμπινσον και του αντιπροέδρου, Μάρτιν Μακ Γκίνες αναγνώρισαν ότι το ταξίδι τους είναι πιθανόν τώρα να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον εν μέσω των ανησυχιών για ενδεχόμενη επιστροφή στη βία. Οι τελευταίες επιθέσεις, ωστόσο, ήδη έχουν ευνοήσει τη σχέση του κ. Ρόμπινσον, φανατικού προτεστάντη αντίπαλου του ΙRΑ, με τον κ. Μακ Γκίνες, άλλοτε ανώτατου διοικητή του IRA. Εως τώρα σπανίως εμφανίζονταν μαζί, αλλά προχθές στάθηκαν πλάι-πλάι για να απευθύνουν έκκληση στον λαό να καταδώσει τους δολοφόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή