Αποχρωσεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτωπο του ροκφόρ

Εκτός από τα ανοιχτά μέτωπα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο πρώην πρόεδρος Μπους κληρονόμησε στον Μπαράκ Ομπάμα και το μέτωπο του… ροκφόρ. Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει, ο Τζορτζ Μπους επέβαλε δασμούς εισαγωγής 300% στον «βασιλιά των γαλλικών τυριών», προκαλώντας τη μήνιν των Γάλλων. Η αλήθεια είναι ότι δασμοί της τάξεως του 100% επιβλήθηκαν και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα, σε απάντηση της Ουάσιγκτον στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαγορεύσει την εισαγωγή αμερικανικού βόειου κρέατος με ορμόνες. Αλλά για κάποιο λόγο, το γαλλικό ροκφόρ την πλήρωσε ακριβότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό προϊόν. Κάποιοι λένε ότι αυτό συνέβη προκειμένου ο Μπους να εκδικηθεί το Παρίσι για την άρνησή του να τον συνδράμει στον πόλεμο του Ιράκ. Οπως και να έχει, πρόκειται για ένα ζήτημα που χρήζει αποκατάστασης, όπως και πολλά άλλα, με τα οποία ασχολήθηκε εσχάτως ο πρόεδρος Ομπάμα. Το υπενθύμισε, προ μηνός, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμς Ομπερσταρ από τη Μινεσότα με επιστολή του στον Αμερικανό πρόεδρο, ζητώντας του να τακτοποιήσει το θέμα το γρηγορότερο. Αλλά ένα μήνα μετά απάντηση δεν έχει λάβει…

Ροζ ταξί στη Βηρυτό

Ταξί στα χρώματα του ροζ με γυναίκες οδηγούς για γυναίκες επιβάτες και στους δρόμους της Βηρυτού. Μια καινούργια εταιρεία ταξί στον Λίβανο αποφάσισε να δώσει τη… ροζ λύση στο πρόβλημα όποιων και όσων γυναικών δεν έχουν την άνεση να κυκλοφορούν μόνες, στους δρόμους του πάλαι ποτέ αποκαλούμενου «Παρισιού της Μέσης Ανατολής», λόγω της διεθνούς ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε. Τέτοιου είδους «ροζ στόλοι» κυκλοφορούν επίσης στη Μόσχα, στο Λονδίνο, τη Βομβάη και το Ντουμπάι, άλλοτε αποκλειστικά για λόγους προστασίας του επονομαζόμενου και αδύναμου φύλου κι άλλοτε για λόγους καθαρά διαχωριστικούς, όπως υποθέτουμε ότι ισχύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

Εστω και καθυστερημένα, η Νάντια Σούλεμαν, η μητέρα των οκτάδυμων από την Καλιφόρνια, παραδέχθηκε σε συνέντευξή της ότι ενδεχομένως και να έσφαλε που αποφάσισε να γεννήσει τόσα παιδιά. Αποφάσισε με την καρδιά και όχι με το μυαλό, είπε η 33χρονη γυναίκα στην αμερικανική τηλεόραση. Ωστόσο, στο ερώτημα αν θα έκανε το ίδιο, δεν απάντησε κατηγορηματικά όχι, αλλά «δεν ξέρω»! Θυμίζουμε ότι η Νάντια Σούλεμαν γέννησε οκτάδυμα τον Ιανουάριο μετά από τεχνητή γονιμοποίηση και έχει άλλα έξι παιδιά, ήτοι σύνολο 14. Η… δύστυχη περίμενε ότι η δημοσιότητα θα έφερνε δώρα και χρήμα, αλλά όταν ο κόσμος πληροφορήθηκε πόσο αλόγιστα είχε συμπεριφερθεί, έκρινε ότι δεν άξιζε να τη συνδράμει. Οπότε κι αυτή αναγκάστηκε, παρά την αρχική άρνησή της, να δεχθεί τη βοήθεια φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ανατροφή των παιδιών της, για τα οποία ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε ένα μεγαλύτερο σπίτι με τέσσερις κρεβατοκάμαρες και τρία μπάνια, ώστε να ζήσουν κάπως πιο άνετα απ’ ό, τι στο υποθηκευμένο τροχόσπιτο της μαμάς της.

Θα φύγει η Γοργόνα;

Για πρώτη φορά ύστερα από εκατό χρόνια ζωής, η Μικρή Γοργόνα, το σύμβολο της Κοπεγχάγης, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον γρανιτένιο βράχο της και να ταξιδέψει μακριά στην Κίνα για τη Διεθνή Εκθεση της Σαγκάης, το 2010. Αν φυσικά δεν αλλάξει γνώμη το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η απόφαση είναι ειλημμένη από πέρυσι, αλλά έκτοτε και όσο πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου, τόσο περισσότεροι αμφισβητούν αυτό το μακρινό ταξίδι, γι’ αυτό, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα ξανασυζητήσει σήμερα το επίμαχο αυτό θέμα. Η Μικρή Γοργόνα από ηρωίδα στο ομώνυμο μυθιστόρημα του διάσημου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν έγινε σήμα κατατεθέν της πόλης, όταν το 1913, ύστερα από δωρεά του ιδρυτή της Carlsberg, Carl Jacobsen, φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Edvard Eriksen. Τα κόμματα και η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Δανούς θεωρούν ότι το γλυπτό δεν πρέπει να παραμείνει στη θέση του. Ισως η ιδέα ενός αντίγραφου να ήταν η καλύτερη λύση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή