Η οικονομική ύφεση έφερε και πολιτική

Η οικονομική ύφεση έφερε και πολιτική

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από την Ισλανδία, που ήταν το πρώτο θύμα της κρίσης, η οικονομική ύφεση «ανέτρεψε» άλλες τρεις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση της Λεττονίας έπεσε μετά βίαιες διαμαρτυρίες στους δρόμους, ένα μήνα αργότερα παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και στα τέλη Μαρτίου απώλεσε την εμπιστοσύνη της Βουλής η κυβέρνηση της Τσεχίας. Παράλληλα ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γιούλια Τιμοσένκο στην Ουκρανία έχει παραλύσει, ενώ το πολιτικό κόστος της οικονομικής κρίσης επωμίζονται ήδη οι κυβερνήσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ευρύτερες επιπτώσεις όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη είχε η παραίτηση του Τσέχου πρωθυπουργού, Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο οποίος άφησε ακέφαλη την Ε.Ε. με δεδομένο ότι η Πράγα ασκεί την προεδρία της Ενωσης στο τρέχον εξάμηνο. Η χρονική συγκυρία της παραίτησης Τοπολάνεκ δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη -στο μέσον της τσεχικής προεδρίας- κι ενώ είναι αμφίβολη η επικύρωση της συνθήκης της Λισσαβώνας. Η νέα μεταβατική κυβέρνηση, με πρόεδρο τον 58χρονο Γιαν Φίσερ -σημερινό επικεφαλής του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου- θα αναλάβει στις 8 Μαΐου και θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότερα τον Οκτώβριο.

Μετά τη θυελλώδη κοινωνική έκρηξη στη Λεττονία και τη συνακόλουθη κυβερνητική κρίση στις αρχές του χρόνου, ορκίστηκε στα μέσα Μαρτίου η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον 37χρονο πρωθυπουργό Βαλντίς Ντομπρόβσκις, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Φέρεντς Γκιουρτσάνι, ήταν ένα από τα τελευταία πολιτικά θύματα της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γκόρντον Μπάιναϊ, ανέλαβε πρωθυπουργός αφού το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών συμφώνησε την περασμένη Δευτέρα να υποστηρίξει την πρόταση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος για ανάθεση της πρωθυπουργίας στο Μπάιναϊ.

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε πολιτικό τέλμα από τις 21 Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιουρτσάνι να παραιτηθεί και να αφήσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση με νέο ηγέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή