Δικαστική κρίση ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια

Δικαστική κρίση ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται από χθες η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αμερικής, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνιας αναμενόταν να αποφανθεί για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των γάμων των ομοφυλοφίλων, απαγόρευσης που είχαν ήδη εγκρίνει οι πολίτες με δημοψήφισμα.

Το επταμελές ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνιας επρόκειτο να εκδώσει την απόφασή του αργά χθες, μετά σειρά αγωγών που υπεβλήθησαν με την ελπίδα ότι θα ανατραπεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Νοεμβρίου. Η Καλιφόρνια αποτελεί ειδική περίπτωση στη μάχη για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, δεδομένου ότι οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου επετράπησαν σ’ αυτήν την πολιτεία για αρκετούς μήνες μετά την πρώτη νομιμοποίησή τους από το ίδιο ανώτατο δικαστήριο το 2008. Εκτός από το βασικό θέμα της νομιμότητας, οι επτά δικαστές αναμενόταν να κρίνουν και τους συνολικά 18.000 γάμους ομοφυλοφίλων που συνήφθησαν από τον Ιούνιο του 2008 έως τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και οι πολίτες ενέκριναν την απαγόρευση με το 52% των ψήφων. Οι αναλυτές προέβλεπαν χθες ότι το δικαστήριο θα επικυρώσει ενδεχομένως την απαγόρευση, διατηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα των 18.000 γάμων.

Της «μάχης» στην Καλιφόρνια προηγήθηκε φέτος η δικαίωση των ομοφυλοφίλων σε τρεις πολιτείες, την Αϊόβα, το Μέιν και το Βέρμοντ, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ, καθιστώντας τους γάμους των γκέι νόμιμους. Οι περισσότερες πολιτείες της Αμερικής δεν επιτρέπουν τους γάμους των ομοφυλοφίλων, αλλά αμφότερα τα στρατόπεδα ετοιμάζονται τώρα πυρετωδώς για νέες αντιπαραθέσεις, κυρίως μέσω δημοψηφισμάτων.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων είχαν οργανώσει για το απόγευμα της Τρίτης ποικίλες κινητοποιήσεις στην Καλιφόρνια, των οποίων η μορφή θα καθοριζόταν από την ετυμηγορία. Οι συγκεντρώσεις σχεδιάστηκαν εορταστικές για την περίπτωση θετικής απόφασης και καταδικαστικές για την περίπτωση επικύρωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. «Πολλοί από μας περιμένουμε την Τρίτη γεμάτοι ελπίδα και αποφασιστικότητα», δήλωσε η Κέιτ Κέντελ, στέλεχος του Εθνικού Κέντρου των Δικαιωμάτων των Λεσβιών. «Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του δικαστηρίου είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε και να ετοιμάσουμε τα επόμενα βήματά μας», τόνισε.

«Οι λέξεις δεν είναι αρκετές αυτή την ώρα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή να βάλουμε τα σώματά μας στην πρώτη γραμμή για να αποδείξουμε ότι δεν είναι έτσι η ισότητα», δήλωσε ο ακτιβιστής Κιπ Ουίλιαμς, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συγκεντρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή