Δίκη Ιταλών πρακτόρων για την απαγωγή Ομάρ

Δίκη Ιταλών πρακτόρων για την απαγωγή Ομάρ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Καλούνται σήμερα σε απολογία σε δικαστήριο του Μιλάνου οι έξι Ιταλοί πράκτορες και ο πρώην αρχηγός των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών Νικολό Πολάρι, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απαγωγής του Αιγύπτιου Αμπού Ομάρ το 2003. Οι 25 Αμερικανοί συγκατηγορούμενοί τους, πράκτορες της CIA, δικάζονται ερήμην. «Πρόκειται να τους καλέσω σε απολογία, αλλά έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να καταθέσουν», δήλωσε ο αρχιεισαγγελέας Αρμάντο Σπάταρο.

Η δίκη διεξάγεται παρά τις προσπάθειες διαδοχικών ιταλικών κυβερνήσεων να τη διακόψουν. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς αφορά τη συνεργασία των ιταλικών με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να οργανωθεί απαγωγή.

Ο απαχθείς μεταφέρθηκε σε τρίτη χώρα, όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Μετά τέσσερα χρόνια σε φυλακή της Αιγύπτου, ο Αμπού Ομάρ αφέθηκε ελεύθερος το 2007 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η προσφυγή της ιταλικής κυβέρνησης στο συνταγματικό δικαστήριο ζητούσε τη διακοπή της δίκης προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η κρατική ασφάλεια. Το δικαστήριο έκρινε πως κάποια από τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δίκη συλλέχθηκαν με μεθόδους που παραβιάζουν τις αρχές της εθνικής ασφάλειας και απαγόρευσε τη χρήση των στοιχείων αυτών. Επέτρεψε όμως τη συνέχιση της δίκης με τη χρήση των υπόλοιπων στοιχείων. Ο Σπάταρο δήλωσε ότι τα στοιχεία που εξαιρέθηκαν δεν ήταν κρίσιμα για τη στήριξη της υπόθεσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικαστής Οσκαρ Μάτζι αποφάσισε ότι δεν απαιτείται η κατάθεση στη δίκη των πρωθυπουργών Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ρομάνο Πρόντι. Η απαγωγή έγινε στη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας του Μπερλουσκόνι (2001 – 2006), ενώ η κυβέρνηση Πρόντι, που ακολούθησε, αρνήθηκε να ζητήσει την έκδοση στην Ιταλία των 25 Αμερικανών πρακτόρων.

Η δίκη είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αφορά την πρακτική των έκνομων μεταγωγών, δηλαδή της απαγωγής υπόπτων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με τη συνεργασία των υπηρεσιών της εκάστοτε χώρας και της μεταφοράς τους σε τρίτες χώρες όπου βασανίζονταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή