Η νύχτα της ντροπής στο Μπέλφαστ

Η νύχτα της ντροπής στο Μπέλφαστ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ντροπή για την πόλη», χαρακτήρισε ο δήμαρχος του Μπέλφαστ τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον οικογενειών Ρουμάνων στα νότια προάστια της πόλης την περασμένη εβδομάδα. Μετά μια νύχτα στην εκκλησία του Μπέλφαστ, όπου αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο, οι τοπικές αρχές μετέφεραν περισσότερους από εκατό Ρουμάνους, σε ευρύχωρο χώρο του δημαρχείου, καθώς φοβούνταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Φοβόμαστε πολύ. Εχουμε μικρά παιδιά. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Ισως θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στη Ρουμανία, αλλά δεν έχουμε χρήματα… Δεν ξέρω τι θα κάνουμε τώρα. Θα μείνουμε εδώ για λίγες μέρες, αλλά μετά δεν ξέρω», λέει ο Κουάτσου Σιλούις. Ηλθε στη Βόρεια Ιρλανδία πριν από οκτώ μήνες, αλλά δεν μπόρεσε να βρει δουλειά και επιπλέον φοβάται να μείνει.

Οι Ρουμάνοι λένε ότι τα πράγματα επιδεινώθηκαν, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, καθώς τις επόμενες δύο μέρες δέχθηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους.

Τη Δευτέρα συμμετείχαν σε μια αντι-ρατσιστική διαμαρτυρία, που οργάνωσαν οι κάτοικοι, αντιφασιστικές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα και οι εκκλησίες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα σε ένα τμήμα των διαδηλωτών και μια ομάδα νεαρών. Οι νεαροί απομακρύνθηκαν από την πορεία κι άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια στους διαδηλωτές και ορισμένοι προέβησαν σε ναζιστικό χαιρετισμό, πριν απομακρυνθούν τρέχοντας.

Η αστυνομία έχει στα χέρια της βίντεο από την πορεία και ανακοίνωσε ότι θα το εξετάσει για να διαπιστώσει, αν μπορεί να ταυτοποιήσει κάποιους από τους νεαρούς. Ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόμπερτ Μάρντι είπε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι είναι μέλη οργανωμένης συμμορίας.

Το ρατσιστικό έγκλημα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην περίοδο 2003/2004 η αστυνομική υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας κατέγραψε 453 ρατσιστικά επεισόδια, αλλά τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκαν πάνω από χίλια τέτοια περιστατικά φυλετικού μίσους.

Πριν από δύο μήνες, 46 οικογένειες κυρίως από την Πολωνία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, στο Μπέλφαστ μετά σειρά επιθέσεων από ρατσιστική συμμορία.

Οι οικογένειες των Ρουμάνων Ρομά παραμένουν οι πιο ευάλωτες από όλες τις κοινότητες των μεταναστών. Πολλοί από τους άνδρες πωλούν εφημερίδες για να ζήσουν, ενώ οι γυναίκες τους κατηγορούνται ότι ζητιανεύουν. Στο Μπέλφαστ, υπάρχει μια μικρή ρουμανική κοινότητα, τα τελευταία πέντε χρόνια, που έχει διευρυνθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή