Σαρκοζί: «Διώξτε τον Λίμπερμαν»!

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μια ημέρα μετά το σάλο που προκάλεσαν ρεπορτάζ ισραηλινών μέσων ενημέρωσης περί ασυνήθιστης παρέμβασης του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στην ισραηλινή, πολιτική ζωή.

Η εφημερίδα «Χάαρετς» και το τηλεοπτικό δίκτυο «Τσάνελ 2» αποκάλυψαν ότι στη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών στο Παρίσι, την περασμένη Τετάρτη, ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Νετανιάχου να εκδιώξει τον -γνωστό για τις ακραία επιθετικές τοποθετήσεις του έναντι των Παλαιστινίων- Λίμπερμαν από το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συναντηθεί μαζί του.

«Πρέπει να απαλλαγείτε από αυτόν τον άνθρωπο. Διώξτε τον και βάλτε στην κυβέρνηση την (Τζίπι) Λίβνι. Με αυτήν και με τον (Εχούντ) Μπάρακ, μπορείτε να γράψετε ιστορία», δήλωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Γάλλος πρόεδρος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Η ευθεία παρέμβαση του Σαρκοζί αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς δεν επρόκειτο για ένα εμπιστευτικό τετ α τετ, κεκλεισμένων των θυρών, αλλά για συνάντηση στην οποία παρευρίσκονταν και τρεις Ισραηλινοί υπουργοί.

Σε εμφανώς αμήχανη θέση, ο Νετανιάχου απάντησε ότι, στις κατ’ ιδίαν επαφές του, ο Λίμπερμαν «είναι διαφορετικός». Ωστόσο, ο Σαρκοζί επέστρεψε δριμύτερος, συγκρίνοντας τον Λίμπερμαν με τον Γάλλο, ακροδεξιό πολιτικό Ζαν- Μαρί Λεπέν. Το πολιτικό γραφείο του Λίμπερμαν έκανε λόγο για «απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισραήλ». Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου εξέφρασε χθες, στη διάρκεια συνάντησής του με βουλευτές από χώρες – μέλη της Ε.Ε., την «πλήρη εμπιστοσύνη του» στον βαλλόμενο πολιτικό.

Κατέλαβαν το «Αρίων»

Στο μεταξύ, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό κατέλαβε χθες το υπό ελληνική σημαία πλοιάριο «Αρίων» -το οποίο έχει μετονομασθεί σε «Spirit of Humanity», δηλαδή «Πνεύμα της Ανθρωπότητας» από τους ακτιβιστές του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα»- στα ανοιχτά της Λωρίδας, προς την οποία κατευθυνόταν χωρίς άδεια των ισραηλινών αρχών. Το πλοιάριο, το οποίο μετέφερε συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια οδηγήθηκε στον ισραηλινό λιμένα Ασντότ. Μετέφερε 21 ακτιβιστές από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδής Μέιριντ Μαγκουάιρ (βραβείο Νομπέλ Ειρήνης) και της Αμερικανίδας, πρώην μέλους του Κογκρέσου, Σίνθια Μακ Κίνεϊ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT