«Ανύπαρκτα» παιδιά με νόμο Μπερλουσκόνι

«Ανύπαρκτα» παιδιά με νόμο Μπερλουσκόνι

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Παιδιά των οποίων η γέννηση δεν θα δηλωθεί ποτέ, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που θα υποχρεώνονται να καταγγείλουν τους ενοικιαστές τους, ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών» που θα περιπολούν στους δρόμους. Η ιταλική γερουσία ενέκρινε χθες τον νέο νόμο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τη μετανάστευση, αψηφώντας τις καταγγελίες της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης ότι η χώρα επιστρέφει στην εποχή του φασισμού και τις διαμαρτυρίες του Βατικανού για απάνθρωπα μέτρα.

Ο νόμος έχει δύο βασικούς στόχους. Ο ένας είναι να αυξηθούν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Αυξάνοντας τον χρόνο κράτησης των λαθρομεταναστών στα ειδικά κέντρα «ελέγχου και απέλασης» από δύο σε έξι μήνες, η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες απέλασης προτού εγκαταλείψουν οι λαθρομετανάστες τα κέντρα κράτησης. Επίσης, όποιος συλλαμβάνεται να βρίσκεται παράνομα στη χώρα αντιμετωπίζει πρόστιμο από 5.000 ως 10.000 ευρώ. Η αρχική πρόθεση του Ιταλού πρωθυπουργού να φυλακίζει όσους δεν έχουν χαρτιά δεν υλοποιήθηκε λόγω της υπερφόρτωσης των ιταλικών σωφρονιστικών καταστημάτων. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «περί ασφαλείας», αλλά στην πράξη ο δεύτερος στόχος του είναι να δημιουργήσει όσο περισσότερα προβλήματα γίνεται στην καθημερινή ζωή των μεταναστών. Ετσι, ορίζει ότι οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος έρχεται σε επαφή με μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά οφείλει να τους καταγγέλλει. Εγιναν κάποιες εξαιρέσεις για γιατρούς και διευθυντές σχολείων, όχι όμως και για τους υπαλλήλους των ληξιαρχείων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ολόκληρες γενιές αδήλωτων παιδιών, που, ενώ θα έχουν γεννηθεί στην Ιταλία, θα στερούνται ακόμη και το δικαίωμα της ταυτότητας. Ακόμη πιο ανατριχιαστικό είναι το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τα νεογέννητα «Αφού οι γονείς τους δεν θα μπορούν να τα υιοθετήσουν, θα είναι διαθέσιμα για υιοθεσία»  γράφει η εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα».

Ο νόμος δημιουργεί επίσης «ομάδες πολιτών»  οι οποίες θα περιπολούν στους δρόμους με στόχο να ενημερώνουν τις αρχές για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Μετά τη διαπίστωση ότι το νέο ακροδεξιό «κόμμα της εθνοφρουράς» σκόπευε να στελεχώσει τις ομάδες με μέλη που φορούν σύμβολα παρεμφερή με τα ναζιστικά, ο νόμος απαγόρευσε τις στολές και τα περιβραχιόνια στα μέλη των περιπόλων. Οι ομάδες θα είναι άοπλες και υποτίθεται ότι δεν θα κάνουν χρήση σωματικής βίας. Επίσης, οι δραστηριότητές τους θα ελέγχονται από τις δημοτικές αρχές.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 157 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 3 αποχές. Το Βατικανό δήλωσε ότι ο νόμος «θα προξενήσει ανθρώπινο πόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT