Δίκη Βρετανών στο Ιράν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την «έντονη ανησυχία»  της εξέφρασε η Βρετανία μετά την πληροφορία ότι άγνωστος αριθμός υπάλληλων της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη θα περάσει από δίκη με τις κατηγορίες της υποκίνησης των ταραχών. Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι η πλήρης καταστολή των διαμαρτυριών ενάντια στο εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Ιουνίου συνοδεύθηκε από 1.032 συλλήψεις. «Στις εξελίξεις, η πρεσβεία τους είχε μια παρουσία που οδήγησε στη σύλληψη ατόμων και αναπόφευκτα τα άτομα αυτά θα δικαστούν, αφού προέβησαν σε ομολογίες», είπε στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, επικεφαλής του Συμβουλίου Επιτήρησης. Το 12μελές Συμβούλιο είναι η ανώτατη δικαστική αρχή στη χώρα.

Κρατούνται δύο υπάλληλοι

Από τους εννέα Ιρανούς υπαλλήλους της βρετανικής πρεσβείας, που είχαν αρχικά τεθεί υπό κράτηση, οι επτά απελευθερώθηκαν. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δύο υπάλληλοί μας συνεχίζουν να κρατούνται», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις, προσθέτοντας ότι η Βρετανία ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με το τι σημαίνει η δήλωση του Τζανατί.

Ο Τζανατί, στενός σύμμαχος του προέδρου Αχμεντινετζάντ, είπε ότι οι «εχθροί» της χώρας σχεδίαζαν «βελούδινη επανάσταση» και ότι «πολύ νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι στις εκλογές που προγραμματίζεται να γίνουν στο Ιράν μπορεί να γίνουν ταραχές». Ιδιαίτερη ενόχληση στις κορυφές της ισλαμικής δημοκρατίας προκάλεσε η έναρξη της λειτουργίας του δορυφορικού καναλιού BBC Persian. Το BBC έκλεισε τα προγράμματα που εξέπεμπαν σε γλώσσες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να δώσει περισσότερη έμφαση σε προγράμματα στα αραβικά και στα περσικά.

Η Βρετανία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον της Τεχεράνης, όμως ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για «μετρημένη απάντηση» εκ μέρους της Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκές χώρες, από τη μία, επιδιώκουν την απελευθέρωση των συλληφθέντων υπαλλήλων και, από την άλλη, δεν θα επιθυμούσαν το όλο ζήτημα να τορπιλίσει τις απόπειρες συνεννόησης με την Τεχεράνη, με αντικείμενο το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Η διατύπωση κατηγοριών είτε εναντίον όσων κρατούνται είτε εναντίον αυτών που απελευθερώθηκαν δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Φαρς μετέδωσε αυτή την εβδομάδα ότι ένας από τους συλληφθέντες υπαλλήλους είχε «αξιοσημείωτο ρόλο στις πρόσφατες ταραχές, κατευθύνοντάς τις από το παρασκήνιο». Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, άλλη υπάλληλος της πρεσβείας αποτέλεσε «κύριο παράγοντα πίσω από τις ταραχές», αλλά απελευθερώθηκε λόγω διπλωματικής ασυλίας.

«Οι κατηγορίες ότι το προσωπικό μας εμπλέκεται στην πρόκληση αναταραχής είναι παντελώς αβάσιμες. Ζητούμε επειγόντως εξηγήσεις από τους Ιρανούς», ανακοίνωσε το Φόρειν Οφις.

Κληρονομιά της εξέγερσης

Πέρα από τις κατηγορίες περί «ξένου δακτύλου», το μεγάλο ερώτημα παραμένει: ποια είναι η κληρονομιά που άφησε στην ιρανική κοινωνία η εξέγερση. Ο ηττημένος των εκλογών, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, επιμένει στη συγκρότηση μεταρρυθμιστικού μετώπου, με στόχο τη φιλελευθεροποίηση των δομών της ισλαμικής δημοκρατίας. Την Τετάρτη, ο Μουσαβί επανέλαβε τις κατηγορίες περί εκλογικής νοθείας, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Αχμεντινετζάντ «παράνομη» και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατουμένων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT