Πέντε φλιτζάνια καφέ κατά του Αλτσχάιμερ

Πέντε φλιτζάνια καφέ κατά του Αλτσχάιμερ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε φλιτζάνια καφέ καθημερινά είναι δυνατόν να αποκαταστήσουν την απώλεια μνήμης που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ, λένε στην τελευταία έρευνά τους Αμερικανοί επιστήμονες.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη της διεγερτικής ουσίας, της καφεΐνης, παρεμπόδισε την παραγωγή την πρωτεϊνικών πλακών στον εγκέφαλο, αυτών δηλαδή που αποτελούν το χαρακτηριστικό της εκφυλιστικής νόσου. Στο παρελθόν, προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει την ευεργετική δράση του καφέ. Παρ’ όλα αυτά, οι Βρετανοί νευρολόγοι που έμαθαν τα συμπεράσματα των Αμερικανών συναδέλφων τους επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες δεν θα πρέπει να στραφούν στα διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν καφεΐνη, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου.

Τα 55 ποντίκια που χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα είχαν «παραχθεί» έτσι ώστε να εμφανίζουν συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Οπως διαπιστώθηκε από τα διάφορα πειράματα που έγιναν, τα τρωκτικά στα οποία οι ερευνητές χορήγησαν ποσότητα καφεΐνης που αντιστοιχεί σε πέντε φλιτζάνια καφέ είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις δοκιμασίες αξιολόγησης της μνήμης, ενώ η πλάκα β΄ αμυλοειδών στον εγκέφαλό τους είχε συρρικνωθεί. Αυτή είναι το αίτιο της καταστροφής του εγκεφάλου των πασχόντων από Αλτσχάιμερ.

Αλλες μελέτες, επίσης, υπέδειξαν ότι η καφεΐνη επηρεάζει την παραγωγή όλων των ενζύμων που απαιτούνται για τη δημιουργία β-αμυλοειδούς. Τέλος, οι ερευνητές τείνουν να πιστέψουν ότι η καφεΐνη «καταπραΰνει» τις μεταβολές που προκαλούν οι φλεγμονές στον εγκέφαλο και τελικά οδηγούν στην υπερπαραγωγή της πρωτεΐνης και τη δημιουργία πλάκας.

Ο συντονιστής της τελευταίας μελέτης δρ Γκάρι Αρεντας επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, κυρίως διότι η καφεΐνη μπόρεσε και αντέστρεψε την ήδη υπάρχουσα απώλεια της μνήμης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT