«Καθαρίζοντας» την ωχρά κηλίδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια ηλικιωμένοι θα διατηρήσουν την όρασή τους χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο με ακτίνες λέιζερ που μπορεί να θεραπεύσει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδος. Ενας από τους πιο φημισμένους οφθαλμιάτρους της Βρετανίας, ο καθηγητής Τζον Μάρσαλ του Κινγκ’ς Κόλετζ του Λονδίνου επινόησε μία τεχνική με την οποία είναι δυνατή η αποκατάσταση αυτής της εξαιρετικά διαδεδομένης μορφής γεροντικής τύφλωσης που συνήθως καθιστά τους ηλικιωμένους ανίκανους να διαβάσουν, να οδηγήσουν ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθούν μέχρις ότου τελικά απολέσουν την όραση από το ένα ή και τα δύο μάτια τους.

Ο Βρετανός καθηγητής ανακάλυψε έναν τρόπο με τον οποίο είναι δυνατός ο «καθαρισμός» των οφθαλμών από τα συσσωρευμένα σωματίδια που «θολώνουν» την όρασή τους μέχρι να την καταστρέψουν ολοσχερώς. Η πρωτοποριακή τεχνική χρησιμοποιεί ένα ανώδυνο λέιζερ «βραχέος παλμού» με το οποίο επιλύεται το πρόβλημα της απομάκρυνσης των «αποβλήτων» από τα μάτια. Το σύστημα καθαρισμού που διαθέτει ο οργανισμός καταστρέφεται με το πέρασμα των ετών.

Η τεχνική έχει αποτελέσματα επειδή καταφέρνει να αναζωογονήσει μία λεπτή μεμβράνη, η οποία βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή και ονομάζεται «μεμβράνη του Bruch». Με το πέρασμα του χρόνου η μεμβράνη «πλημμυρίζει» από τα προϊόντα της κυτταρικής ανανέωσης. Ετσι τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να περάσουν από το αίμα στον αμφιβληστροειδή, ενώ τα απόβλητα που παγιδεύονται εκεί σκοτώνουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και επέρχεται οριστική τύφλωση.

Δοκιμή σε 100 διαβητικούς

Η νέα τεχνική υπόσχεται ότι όχι μόνο θα παρεμποδίζει την εμφάνιση της νόσου αλλά ότι μπορεί να αναστρέψει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας ξαναδίνοντάς της τη «νεανική» της μορφή. Μετά την πρώτη κλινική εφαρμογή της νέας τεχνικής σε 100 διαβητικούς, ο καθηγητής Μάρσαλ διαπίστωσε ότι εστιάζοντας μία ακτίνα λέιζερ σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδούς διεγείρεται η απελευθέρωση ενζύμων που έχει αποτέλεσμα την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών. Ολοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι μετά τη θεραπεία έβλεπαν καλύτερα. Ο καθηγητής Μάρσαλ θα πραγματοποιήσει ευρύτερες μελέτες σε άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT